MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Strongmanlegenden Svend Karlsen kommer tillsammans med den före detta strongmanatleten Richard Skog att öppna ett strongmangymnasium i Bergen, Norge. “Målet är att ta tillbaka WSM-titeln till Norge”, säger Svend när MAXstyrka ringer upp honom.

SSMSvendDet är vanligt med skidgymnasium och liknande inriktningar i Norge, men det här är något helt nytt. Lektionerna kommer att bestå av de vanliga grundämnena, samt upp till tre timmars strongmanrelaterade ämnen varje dag. Ämnen som kostlära, anatomi och ergonomi kommer att varvas med grenteknik, strongmanhistoria och utrustningsunderhåll, allt för att få den bästa möjliga grunden för att kunna bli en bra strongmanatlet.

Varje termin kommer fokus att ligga på en viss muskelgrupp, såsom rygg eller axlar. Då kommer man att träna mycket specifik träning för de musklerna. För att få ta studenten har man vissa mål som man måste ha uppnått. Man måste ha kunnat lasta upp en atlassten på 170 kg upp till 130 cm, man måste ha lyckats ta 130 kg i stocklyft o.s.v.

Det finns plats för max 20 elever i början, men visionen är att elevkvoten ska ökas till det tredubbla inom en femårsperiod. Både Svend och Richard kommer att hålla i föreläsningar och se över utbildningen, och lärarna kommer att bestå av Arild Haugen, Espen Aune och andra f.d. toppatleter.

Det blir världens första strongmanskola, och den kommer hållas i samarbete med idrottsskolan Tertnes Videregående Skole i Bergen. Gymnasiet kommer att starta vårterminen 2015, och den är endast öppen för norska medborgare.

tertnes2 tertnes1 tertnes

Uppdaterat: Den här nyheten var ett aprilskämt.

Share

Leave a Reply


*


Translate