MAXstyrka

Allt inom kraftsport

apr
08

Världens Starkaste Viking

Posted by Sebastian Davidsson 2 Comments

I helgen åkte David och jag till Norge för att tävla mot de starkaste i Norden samt engelsmannen Terry Hollands och estländaren Rauno Henla, totalt var  vi 11. En riktigt häftig tävling som till största del skedde utomhus 900 meter över havet på ett fjäll.

Tävlingen var ett Giants Live vilket innebar top 3 till Världens Starkaste Man och sändning på Eurosport senare i år. Lite annorlunda grenar som inte passade mig jättebra men det var bara att gilla läget. Och när grenarna inte är optimala för mig passar de David desto bättre då vi har så olika fysik, och det visade sig senare stämma 🙂

Favoritskapet i tävlingen stod jättelika islänningen Hafthor Björnsson för. Jag är 1.93 m lång och väger 140 kg. Han är 2.06 och 190!!!! Inte ofta jag känner mig så liten 🙂

hafthor

På fredag kväll så gick första grenen som efter lite ändring blev forward hold med 25 kg. Jag fick gå ut hyfsat sent och stod ca. 49 s vilket var helt ok för mig. Det visade sig räcka till en 8:e plats och jag fick med mig viktiga poäng i en övning jag inte tycker om 🙂

front2 front

Första grenen på lördagen var sledge pull med 900 kg med sele utan rep, vilket visade sig vara sjukt tungt för alla atleter utom Terry Hollands och Hafthor Björnsson som väger minst 50 kg mer än oss andra 🙂 När jag gick ut hade ingen dragit den mer än någon meter. Jag ryckte och var riktigt aggressiv men fick inget bra glid. Det blev iaf en klar ledning. Rauno Henla var näst ut. Inför att han skulle dra så frågade han om han fick dra den baklänges vilket han fick!? Det blev mycket lättare så men inget jag kunde göra något åt. Jag slutade trots allt på en 5:e plats.

pull2 pull

Stocklyft för reps på 130 kg med en tjock stock med väldig bredd mellan handtagen. 3 reps har jag enkelt gjort på träning så minst det var målet men jag hittade ingen balans i pressläget så det blev bara en tyvärr. Delad 9:e plats.

log

Näst ut, loading med 4 naturstenar och en otymplig träkubb som skulle lastas på en hög plattform. NUUUU skulle jag visa vad jag gick för och jag ville också se hur jag står mig mot Hafthor i en sån här gren. Han är med all säkerhet bäst i världen på dessa moment. Jag gav allt och fick en tid jag var nöjd med drygt 35 s. Jag gick ut tidigt så jag visste inte hur det skulle stå sig. Det visade sig stå riktigt bra. När Hafthor gick ut var jag fortfarande i klar ledning! Sen putsade han 4 s!!! på min tid, sjukt imponerande! Det blev viktiga poäng och en 2:a plats.

load2 load

Nu var det en cut där de 8 främsta gick vidare. jag låg på en 6:e plats här.

Sedan var det en helt ny gren, pole push. Jag blev lottad mot Björn Andre Solvang i kvartsfinalen. Jag taggade till väldigt mycket och tog honom! I semin blev det lille Hafthor. Jag kämpade men han tryckte ut mig. Delad 3:e plats.

pole pole 2

Inför sista grenen låg jag 6:a med räckhåll till både 5:e och 4:e. Det blev kallt och började småsnöa så grenen ändrades lite. 2 reps på 170 kg atlassten över 1.30 m. En kanongren för mig och igen ville jag se hur jag stod mig mot Hafthor. men när jag skulle köra så var mitt grepp med klistret fruktansvärt dåligt. Jag brukar inte vara känslig för det men här fick jag över första reppet snabbt men på andra så blev jag stående och blev mer och mer frustrerad. Till slut gick den över på en väldigt dålig tid. Jag kom sist i atlassten :/ 8:e plats.

stenn2 stenn

Så här blev slutresultatet:

1. Hafthor Björnsson – 62,5p
2. David Nyström – 49,0p
3. Terry Hollands – 48,0p
4. Rauno Heinla – 42,5p
5. Bjørn Andre Solvang – 42p
6. Mikkel Leicht – 40,0p
7. Sebastian Davidsson – 37,0p
8. Nicolai Hansen – 27,5p
9. Harri Peltomaa – 13,0p
10. Kevin Larsen – 12,5p
11. Oyvind Rien – 3,0p (bröt tävlingen)

Hade jag kommit 2:a i sten (vilket var fullt realistiskt) så hade jag tagit 4:e platsen men det spelar mindre roll. Det som däremot spelar roll är att min gode vän David gjorde sitt livs tävling och tog en 2:a plats och en plats till WSM!!!! Fantastiskt!

team

Maxstyrka var på plats och kommer att skriva en artikel om tävlingen och även en film på Davids och mina prestationer. Håll utkik!

Bilderna är tagna av Christina Sundby, tack!

Nu börjar förberedelserna för nästa tävling, Färöarna i början av maj. Då har jag bättre grenar 🙂

faroe

Share

2 Responses so far.

  1. Bra krigat! Håller tummarna för nästa tävling! 🙂

  2. Sebastian Davidsson skriver:

    Tack!

Leave a Reply


*


Translate