MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
26

Artikel – Stocklyfts-SM 2014

Posted by MAXstyrka 0 Comment

rubrikstock

joachimstocksmVindrutetorkarna gjorde sitt bästa för att skyffla undan regnet som försökte begränsa min syn på vägen till Lindströms Bil i Jönköping. När jag kom fram stod ett tiotal svettiga män och samsades om utrymmet tillsammans med nya Toyotabilar och åskådare. Svettiga var förresten en underdrift, för den tropiska värmen som besökte Sverige fick de vitklädda atleterna att se ut som smältande snögubbar i maj.

De skulle tävla i det första svenska mästerskapet i stocklyft någonsin. För er som inte vet vad stocklyft är kan man säga att det är som pushpress, fast manligare. Stocklyft är förresten någonting som alla ni som läser det här kan testa på. Gör så här: gå ut i skogen, leta upp en jättestor stock som är alldeles för stor och för tung för dig och lyft den sedan över huvudet på raka armar. Det lät väl inte så svårt? Det är det inte heller, om man är ett fysiskt fenomen, som Anders Axklo brukar benämna dem.

svedbergstocksm

“Det är varmt i dag” konstaterade Stefan “Stisse” Bergqvist när han värmde upp med vikter som de flesta av oss inte ens kan relatera till. “Det här är ju inte någon av mina bättre grenar, men jag hoppas att jag ska kunna lyfta 160 kg och göra ett personbästa i dag”, sa han.

marleystocksmEn annan som också ville sätta ett personbästa i dag var David Nyström, som också stod som arrangör. David har det svenska och nordiska rekordet i stocklyft på 197,5 kg, så målet för dagen var att lyfta 200 kg och på så vis vara den första i Norden att på tävling nå drömgränsen. Det danska pressmonstret Mikkel Leicht har, precis som David, gjort 200 kg på träning, så det har varit en liten kapplöpning om vem som först lyckas lyfta det på tävling.

David har varit sjuk den senaste tiden och på köpet gått ner en del i vikt, vilket inte är fördelaktigt när det kommer till maxprestationer i stocklyft. Förutsättningarna var med andra ord inte optimala, men han var ändå taggad och redo att försöka slå sitt rekord.

Davids motståndare för dagen bestod av i stort sett samtliga av Sveriges absolut bästa och starkaste stockpressare. Två tunga namn saknades i form av Johannes Årsjö och Martin Forsmark, men annars var så gott som alla på plats. Anders “Bamse” Lindbladh var speaker, då hans nyopererade bicepsfäste hindrade honom från att deltaga.

Hur gick det då i tävlingen? Jo, David klarade sitt ingångslyft på 180 kg, och hade två riktigt bra försök på 200 kg, men missade rekordvikten. Joachim Gustavsson gjorde ett väldigt bra försök på 180 kg, men stannade till slut på 170 kg. Peter Svedberg, som var skadad i knät, kom trea på 155 kg. Stefan “Stisse” Bergqvist missade även han att slå sitt personliga rekord, men han såg ut att kunna bli farlig i SSM-finalen i år. Roddarna var snabba och allt flöt på bra, så tävlingen var över på en dryg timme.

davidstocksm

Det är roligt att se hur många bra stocklyftare vi har i Sverige. Att David Nyström platsar i den absoluta världstoppen när det kommer till stocklyft visste vi redan, men utöver honom finns det ett par till i Sverige som ligger omkring 180 kg, och den nivån har vi aldrig någonsin haft. Här ser ni resultatet, samt en film från tävlingen.

Resultat Stocklyfts-SM 2014

stockresultat1. David Nyström – 180 kg
2. Joachim Gustavsson – 170 kg
3. Peter Svedberg – 155 kg
4. Christoffer Jacobsson – 150 kg
4. Stefan “Stisse” Bergqvist – 150 kg
6. Sebastian Davidsson – 142,5 kg
7. Niclas Lindgren – 142,5 kg
8. Johan Espenkrona – 140 kg
9. Didrik Blomén – 140 kg
10. Daniel Lindquist – 140 kg
11. Nicklas Nordin – 135 kg
12. Rikard “Valpen” Andersson – 125 kg
13. John Bull Börjesson – 125 kg

Share

Leave a Reply


*


Translate