MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
12

Checklista för tävling

Posted by Standardspråk för webbplatsen 0 Comment

Nu när vi är inne i tävlingssäsongen här tänkte jag att det kanske kunde vara trevligt med lite relaterade inlägg! Det finns naturligtvis mycket att hålla i huvudet om man skall ge sig iväg på en tävling man sett fram mot och laddad länge för. Jag tänkte att jag skulle göra ett försök att kanske underlätta hela processen genom att skriva ned en checklista för innan man ger sig iväg!

Shaker

Det känns som att det är något man har med sig nästan överallt ändå. Kosttillskotten måste man ju få i sig!

Vattenflaska

Det är naturligtvis inte ett stort problem, för man lär kunna skaffa ett substitut om man glömmer den. Men det är naturligtvis viktigt att hålla sig hydrerad om man vill prestera.

Kosttillskott

Åker man runt på tävlingar i olika delar av landet kan det innebära att man är borta en dag eller två. Är man en av dem som gillar att ta det säkra före det osäkra och hellre ta onödigt med tillskott än för lite så kan det innebära en hel serie av vitaminpiller, salt, omega 3, mineraler, taurin, ZMA, aminosyror och så vidare. Mer grundläggande kan vara att ha protein- och kolhydratspulver, för tävlingar är långa och man behöver näring. Att äta en massa fast föda under tävlingen kanske det aldrig riktigt finns tillfälle till.

Ombyte

Kläderna gör strongmannen! Skämt åsido, naturligtvis är det tävlingsprestationerna som gör det. Men blir man borta en hel helg kan det vara trevligt att inte gå i träningskläderna från tävlingen hela tiden, inklusive bilresan och banketten.

Koffein

Inte allas kopp te, men får man en dålig natts sömn på hotellsängen kan det vara just koffein som krävs för att kunna göra personbästan i maxstyrkegrenar.

Bälte

Att glömma bältet vill man helst inte. Går det att undvika vill man ju helst inte distrahera en annan tävlande med att kontinuerligt låna deras bälte. Det är visserligen inget massivt etikettsbrott i sig, men det är klart man vill ha sitt eget bälte med.

SSM2012lovesten2Dräkt

Numera är det spikat att dräkt skall vara tillåtet på alla SM-kvaltävlingar, så den vill man få med. Hur bra ursäkt man än har för att man glömde den så får man inga fler poäng i grenen för det.

Klister

Klister är lätt att glömma. Det finns kanske inte med i träningsväskan dagligdags när man besöker gymmet. Det är bäst att inte lämna det samlandes damm i strongmanlokalen.

Tejp

Många gillar att tejpa underarmarna innan klistret kommer på. Fördelen är att man inte behöver oroa sig för att underarmssvett skall förstöra klistret. Ett alternativ är underarmsskydd.

Klisterborttagnings-kit

Det här är en mycket populär sak att glömma! Klistret måste ju av också. Matolja eller 5-56 fungerar fint för att få bort det värsta, och sedan kan man ta resten med t-röd. Handdukar blir ett måste. Skall man vara riktigt noggrann, vilket jag aldrig är, borde man nog avslutningsvis använda någon sorts hudsalva efter spriten för att hålla huden i gott skick i längden.

Magnesium

Det finns troligen på plats, men det kan vara trevligt att ha sin egen skål som man kan flytta runt och göra som man vill med. Räkna dock med att fler lär göra som de vill med det om det lämnas obevakat!

Knä- armbågsskydd

Det ger stabilitet, kompression, och i fallet av vissa material dessutom ett par extra kilo till pressen. Alla andra lär använda det, så varför vara utanför?

Handledsskydd

En del använder det inte alls, och kanske behövs det inte om man har en snygg teknik där underarmen alltid är direkt under vikten i pressen. Men de dubblar även som svettband. Det hindrar svett från att rinna ner från underarmarna ner på händerna, där den kan försämra greppet. Man kan även torka svetten från pannan med dem, vilket innebär att man slipper göra det med händerna man vill hålla torra.

Dragremmar

Ibland kanske man till och med vill ha med två par dragremmar, utifall att det ena paret går sönder. Kör man en gren som bilskottkärra kan man till och med vilja ha reservparet i fickan under utförandet så att man snabbt kan hala fram dem om olyckan skulle vara framme.

Huvudvärkstabletter

En oväntad huvudvärk till tävlingen kan störa koncentrationen, så kan man bli av med den är det ju bra. Det är kanske inte heller helt fel att man har något inflammationsdämpande om man skulle drabbas av någon lättare krämpa. Dessutom är det ofta fest efter tävlingar, och då kan man vilja ha huvudvärkspillrena till dagen efter det!

svedbergstock

Share

Leave a Reply


*


Translate