MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
30

Ibland måste man vara fler

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det engelska ordet för team används numera på svenska, åtminstone inom gymvärlden, som en lite mer löst sammansatt variant på den ursprungliga svenska versionen, lag. I själva verket kan ordet på engelska tolkas som något betydligt tightare än ett svenskt lag. Det är nämligen samma ord som används om dragdjur när man sätter dem i spann, för att det som ska dras är för tungt för en ensam dragare. Då sätts hästarna i par, och det blir inte längre möjligt att särskilja de enskilda prestationerna från varandra, vilket är hela poängen. I ett team, eller lag, är nämligen inte den enskilda prestationen relevant, det är det utförda arbetet som spelar roll.

Så att gå med i ett team som en väg till individuell framgång är egentligen paradoxalt, och kommer inte i det långa loppet att fungera. Då är det inte egentligen ett team, utan ett promotionbolag med uppgift att distribuera ett eller annat varumärke. Däremot så kan man ställas inför uppgifter som man måste lösa, men där det helt enkelt inte går att vara själv. Kanske inte så att det är något tekniskt man inte behärskar själv, men man behöver helt enkelt vara fler. Det är då man behöver sin teampartner. Inte för att göra arbetet åt en, eller visa vägen, eller göra som den blir tillsagd. Helt enkelt för stå bredvid och bära belastningen tillsammans med. Det kan vara allt från att lasta strongmanutrustning på ett släp, till att mer allvarligt, orka med någon stor sorg i livet. Vi var några som gick i lag för åtta år sedan när vår vän Nisse Hult valde att gå ur tiden, annars hade vi kanske inte orkat.

Vänner och teamkamrater behöver inte alls vara synonyma. Jag har gott om vänner jag absolut inte vill arbeta i team med, eftersom de antingen vill ta över, eller låter mig ta över och står bakom och tittar på. Likaledes känner jag till folk som jag inte är vän med, och troligen inte skulle umgås med, men som jag mer än gärna skulle arbeta i team med. Som skuldra vid skuldra med mig skulle skapa en kraft som är långt mycket större än summan av sina beståndsdelar. Det finns naturligtvis de som är både och, vänner som jag gärna arbetar med, i alla fall med en tydligt definierad arbetsuppgift. Bara för att man gör en uppgift bra tillsammans, innebär det inte att allt skulle bli bra.

Om jag däremot tänker efter och försöker hitta någon som jag i varje given situation i livet, i smått och stort, gärna ser i selen bredvid mig så blir det väldigt lätträknat. Det finns några få, och den enda jag är riktigt säker på är min hustru. Till och med om det handlar om att lasta strongmanutrustning.

Share

Leave a Reply


*


Translate