MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
09

Maslow han kunde han

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Väldigt många i våra styrkeled skulle få enormt mycket lättare att förstå sig själv och sina beteenden om man gjorde det som de som håller på med sånt gör, nämligen tar till Maslows behovstrappa. För er som undrar vad jag yrar om nu och inte riktigt har fått igång googlereflexen än, så är det enkelt uttryckt en trappa som beskriver i vilken ordning vi människor sätter våra behov. Längst ner kommer fysiska behov. Mat, syre, vatten och sånt. I och för sig räknas även sex dit, vilken förklarar en hel del märkliga beteenden och proriteringar man har… hört talas om, kan vi väl säga. Därefter kommer trygghet, sedan tillhörighet, sedan bekräftelse, och längst upp självförverkligande.

Väldigt många säger sig hålla på med de sporter vi har fokus på här utifrån det översta steget, nämligen självförverkligande. “Jag gör det här bara för min skull”. Really? Jag kan i ärlighetens namns säga att jag tror inte att jag har kommit dit i nästan någon fråga i livet än. Sanningen är den att de allra flesta av oss harvar runt med behoven längre ner i trappan, men det vill vi inte erkänna. Det känns nämligen lite skämmigt att erkänna att de behoven inte är tillfredsställda.

Att försöka lösa det första steget med styrkesport är rätt hopplöst, även om många försöker. Det är försvinnande få som får varken mat eller ligga tack vare att de luktar liniment och lyfter på tunga saker. Visst kan styrka hjälpa till i trygghetsperspektivet, det andra steget, men det är ingen kanonlösning där heller. Nej det troliga är att det är de nästa två stegen det oftast handlar om. Gemenskap, och bekräftelse.

Eftersom vi lever i en del av världen där de första två stegen tillhandahålls av samhället (inte liggandet, då, det kan som sagt spöka) så hamnar vi på de där nästa när vi ska lösa det själv. Det brukar ofta gå sådär, och det hjälper inte att vi låtsas som att det bara är steg ett och fem vi bryr oss om. Faktum är att ett och fem är de vi ägnar allra minst tid åt, vi fastnar på de andra. Googla fram Maslow, titta på trappan, och fundera en stund på hur mycket av ditt liv du lägger på varje steg, och om det tycks funka. Gör det inte det så kanske det är dags att byta verktyg, behoven går inte att byta ut. Fråga Maslow.

Share

Leave a Reply


*


Translate