MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
26

Träningskompisar

Posted by Standardspråk för webbplatsen 0 Comment

Det är ofta bra att vara flera som tränar när man tränar strongman. Vissa kan gilla att träna ensamma eftersom de råkar vara så lagda att de hämtar sin fokus ur introversion. På gymmet spelar det kanske inte mycket roll, så länge de har möjlighet att i alla fall filma sina lyft och coacha sig själva på ett vettigt sätt för att förbättras. Men sysslar man med strongman finns det annat att tänka på.

Att flytta runt utrustningen

Strongmanutrustning är inte sällan tung och jobbig att flytta. Nästan ingen har det så väl ordnat att deras lokal tillåter dem att träna alla grenar nästan utan att flytta något. Ett tidspressat strongmanpass innebär, som mer regel än undantag, att setvilan ofta består av att flytta utrustning snarare än att vila. Det är säkert bra för uthålligheten, om än dåligt för plånboken(eftersom man måste köpa mer mat för att betala för kalorierna man slösar så att man inte tappar vikt). Men det kan bli riktigt jobbigt om man är ensam. Är man tre eller fyra går det i regel ganska snabbt att flytta ut några hundra kilo vikter och redskap utomhus om det är det som krävs. Mellan seten blir det även ofta möjligt att låta någon som inte precis avslutat en odrägligt jobbig okvända återställa utrustningen för nästa set.

okmin

Domarrollen

Oavsett om man tränar för tävling eller motion så vill man ha koll på vad man egentligen gör för resultat. Den som vill förbättras inom vilket område som helst gör ofta klokt i att kvantifiera resultaten på området så att det går att mäta förbättringen i siffror. Inom strongman översätts det till att man förstås skall mäta sträckor och ta tider. Man kan inte träna strongman seriöst utan måttband och tidtagarur.

Det kan vara hjälpsamt att träna under tävlingslika förhållanden när man är inne på strongman. Att vara van att tiden startar med en startsignal och att en linjedomare stoppar tiden lär en hur man skall göra för att få riktigt bra starter som skalar av så många tiondelar som möjligt. Det lär en även hur man skall göra för att slutspurta på ett effektivt sätt. Som till exempel när man håller andan sista meterna med oket för att kunna gå snabbare när syreskulden ändå kvittar.

Att träna sina pressar med nedsignal är ändå inte helt fel. Är man väldigt självsäker på sin förmåga att kunna göra det rätt på tävling är det kanske inte en absolut nödvändighet, men det skadar inte.

gnosjalindbladetMotivation

Ytterligare något som gäller för fler saker än strongman är att det ofta lönar sig att omge sig med människor som gör att det går bättre snarare än sämre är väldigt användbart. I synnerhet kan jag tycka att en träningskamrat som är något bättre, men inte utom räckhåll, är optimal. Någon man kan jaga. Man kan ju ofta sedan vara bättre på vissa saker och sämre på vissa saker, och då kan man bidra till varandras motivation.

En driven träningskamrat kan ofta utgöra den där skillnaden som gör att man lyckas pressa ur sig ytterligare ett riktigt bra set när man egentligen var redo att ge upp. Ibland orkar man ju mer än man tror.

Coaching

Som sagt, man kan förstås filma och se efter vad man gör själv. På samma sätt som man kan flytta all utrustning själv, hålla sig själv motiverad och ta tider med hjälp av sina filmer. Men det är användbart att ha någon annan som hjälper till. En del är bättre än andra på att ta till sig enkla tips under genomföranden, men har man en erfaren träningskamrat där som kan hålla ett öga på vad man gör kan man åtminstone få en bra beskrivning efteråt rörande vad som kan förbättras.

En del vill även ha hjälp i form av någon som kanske räcker dem mer klister eller magnesium under ett set, eller för den delen någon som piskar dem på ryggen eller håller fram ammoniak precis innan ett set.

Share

Leave a Reply


*


Translate