MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
28

Fler blandade trick

Posted by Standardspråk för webbplatsen 0 Comment

Det är många som har sagt att de gillar de små smarta knepen i grenarna de kan läsa här på strongmanskolan! Det har förstås funnits många av dem i inläggen om grenguider, men den här gången tänkte jag tvärtom skriva om tips för en bredd av olika övningar. En del är mer ”avancerade” än andra. Med ”avancerat” menar jag att det är inget man bör, eller behöver, fokusera på som nybörjare. Kanske för att det bara gör det svårare att lära sig de mer grundläggande delarna av en rörelse om man tänker på det när man försöker lära sig rörelsen.

Marklyft

Det är vanligt att man säger att ”har man inte sår på smalben och låren så är tekniken dålig”. Det är nog sant ur ett nybörjarperspektiv. Att inte dra stången intill kroppen är ett gissel, och väldigt vanligt band nybörjare som i utgångsläget skjuter fram stången en lång bit med smalbenen genom att fälla fram sina knän långt framför fötterna. Tipset idag är att INTE ha sår på smalbenen. Den där friktionen mellan kropp och stång är förlorad energi som kunde ha gått till att lyfta stången. Plockar det av tre kg av lyftförmågan så är det tre kg för mycket.

Stången måste förstås fortfarande vara intill kroppen. Men stången skall inte ligga an med någon kraft mot smalbenen så att det kan bli friktion. Det är lite trickigt att hålla i bakhuvudet faktiskt när man är van att bara dra in stången och dra upp den, men jag märker att det faktiskt hjälper lyftet lite när jag tänker på det tricket.

SSM2012arsjomark

Farmers Walk

I fallet av långa väskor och låga väskor kan man ibland få lite hjälp till upplyftet genom att greppa dem långt bak på handtagen och liksom lyfta dem uppåt och framåt. Målet är att få upp dem på sin framkant så att man inte behöver lyfta hela vikten genast, utan kan få lite mer utrymme på sig innan man får hela vikten i händerna. På så sätt har man kanske tagit sig till en högre och starkare kroppsposition där man klarar av vikten.

I huvudartiklarna om Farmers Walk och ok har jag talat om fördelen med att hålla andan genom slutspurten. Det är bra för att när man håller andan med fulla lungor blir man mer stabil, och är man mer stabil i farmers och ok så kan man ta ut stegen mer. Just detta leder in mig på tipset för dagen, vilket är att hålla andan även i början av lopp. Typ de första fem meterna. Att hålla andan under upplyften och de första stegen är mer eller mindre en självklarhet, men om man håller andan så länge som runt fem meter så har man verkligen haft möjlighet att accelerera sjukt pga den extra stabiliteten. Bälte är ett måste, mer eller mindre oavsett hur lätt vikten är, om man vill gå så snabbt som bara är möjligt. Man vill få tryck i bältet från lungorna, och utnyttja stabiliteten för att få långa, aggressiva kliv.

Att hålla andan i fem meter är mer ointressant i fall där vikten kanske är fruktansvärt tung och det har mer att göra med om man kommer i mål snarare än när. Tipset har mer att göra med att försöka få ett par tiondelar från sin 20-meterstid.

sebbefarmersgnosja

Share

Leave a Reply


*


Translate