MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
04

Morötter och piskor?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Jag har precis varit på en mycket givande Almedalsvecka med mitt riktiga arbete. Ja, jag har faktiskt ett sådant, jag är alltså inte proffstyckare, utan bara glad amatör i just den funktionen. Glad och glad förresten, amatör i alla fall. Proffstyckare går det annars tretton på dussinet i Almedalen, och man ska inte avfärda dem, de är mycket bra på det de gör. Tycka, alltså. Ägnar man sig åt något på heltid så blir man oftast ganska bra på det, till och med att tycka.

En mycket vanlig fråga som dök upp inom de mest skilda ämnen, allt från skola till pensioner till kvotering är om det är bäst med morot eller piska. Ni vet, liknelsen vi har använt så länge att vi ibland glömmer att orden faktiskt kan ha en bokstavlig betydelse. Hur ska vi få åsnan att gå framåt, är det bäst att slå den, eller hänga en morot framför den så att den går när den försöker nå den. Straff eller belöning, helt enkelt. Det här blir ju en intressant fråga även på områden som inte avhandlas i Almedalen, nämligen styrka och träning. Självfallet finns det massor med folk som talar om motion i Almedalen, även de talar om morötter och piskor, men de begriper sig inte på vår skruvade form av träning. Vi behöver nämligen varken morot eller piska, den frågan handlar om hur man ska få folk att göra något de inte egentligen vill. Vi vill nämligen vara i illaluktande lokaler, lyfta på saker som inte någon annan har tänkt att man kan lyfta på, bryta arm tills det värker så man gråter, och sedan ha på för mycket Linnex så vi istället gråter för det.

Det är klart, skulle vi börja fundera på hur vi ska få folk att delta som inte vill, så hade vi fått börja klura, men varför det? Vi vill ju bara att folk deltar om de vill, inte annars. Därför lägger vi ner stort engagemang och entusiasm på att visa och berätta, och ibland så vill folk vara med och prova, och ibland inte. Frågan om morot eller piska är bara aktuell om man tror att det man själv tycker att folk ska göra är mer rätt än det de själva tycker, och därför måste jag få dem att göra som jag vill. Vare sig du väljer morot eller piska så kommer nämligen den som inte vill att sluta i samma stund som moroten eller piskan försvinner. Och så är du tillbaka på ruta ett.

Låt mig exemplifiera med det tydligaste av exempel. Om du vill ligga så ska du försöka hitta någon annan som vill ligga med dig, du ska inte fundera på om det är effektivast att tvinga någon, eller betala någon för det. Bägge varianter är nämligen på goda grunder olagliga, eftersom du går ut på att du ska få din vilja fram på någon annans bekostnad. Vill du få någon att vilja ligga med dig så ska du börja någon helt annanstans. Inga lyckliga relationer har någonsin börjat med vare sig våldtäkt eller prostitution.

Share

Leave a Reply


*


Translate