MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
22

Akut eller viktigt?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

En väldigt stor anledning att många misslyckas med sina prioriteringar i livet är att de inte har lärt sig att skilja på akut och viktigt. Det kan i och för sig vara samma sak, men det är aldrig samma skede och den som aldrig lär sig vad som är viktigt kommer att få tillbringa hela livet med brandkårsutryckningar för att försöka hindra att vad det nu är som brinner okontrollerat gått åt skogen fullständigt. Å andra sidan behövs ju den där brandkårsutryckningen av i princip samma anledning när det faktiskt är något som brinner.

Låt mig illustrera med ett exempel jag har använt många gånger. Ponera att du har utbildat dig vid högskola med rejält uppdrivna studielån och allmänt svårmod under många år, och äntligen är du behörig ingenjör i någon lämplig disciplin i den svenska exportindustrin. Du blir kallad till en arbetsintervju för en arbetsplacering i Brasilien, med en lön som du tidigare bara har drömt om, utlandstraktamente och boende i koncernens strandhus. Klockan tio är den intervjun, och vi kan väl alla vara överens om att då är den det viktigaste du gör den dagen. Men det kan vara så att den dåliga kebaben du åt kvällen innan är mer akut. Väldigt många ungdomar har lärt sig att det är fint att prioritera det som är viktigt, och har tack vare curlande samhälle och föräldrar kunnat skita i det som är akut. Men det spelar faktiskt ingen roll hur viktigt det är med utbildning eller mål, om du svälter ihjäl innan kursen börjar så kommer du ju inte ha någon glädje av att du har kommit in.

Det är naturligtvis samma sak med träning och kost också. Vill du bli riktigt stark så är det naturligtvis viktigt att du har ett kaloriöverskott. Men i ärlighetens namn så är det troligen mer akut att ha kondition så att du kan genomföra ett ordentligt träningspass utan att få hjärtinfarkt. Tittar man åt andra hållet så är det naturligtvis akut att komma ner i vikt så att du faktiskt får tävla i din viktklass. Det hade varit viktigare att du hade behållit styrkan, men det hjälper ju inte om inte den akuta frågan är löst.

Vilket ska man prioritera då? Ja, det beror ju på var du är i livet, eller för den delen i träningen. Om du hela tiden springer runt för att släcka bränder så är det troligt att du behöver hitta ett sätt att få lite tid eller utrymme till att lösa det viktiga, så att det inte börjar att brinna hela tiden. Å andra sidan kan du mycket väl köra fullständigt i diket om du sitter och slipar på ditt träningsupplägg, men aldrig faktiskt löser det mer omedelbara, till exempel att ha pengar till gymkortet. Tumregeln är faktiskt att det är du som måste lösa både det viktiga och akuta. Det är ingen annan som får jobbintervjun åt dig, och det är heller ingen annan som får ont i magen av din dåliga kebab.

Share

Leave a Reply


*


Translate