MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
26

Även extrema saker kan få inspirera

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Sverige är ju ett fantastiskt land när det gäller att alltid vilja söka den gyllene medelvägen. Det finns mycket gott i det, men det blir lite larvigt när alla ständigt tar på sig att vara tolk åt alla. ”Jag tar inte illa upp, men det kan finnas de som…”. Det är en mening som bäst avslutas efter den första satsen, utan kommatecken eller men. Om andra vill reagera, så låt dem göra det, du behöver inte göra det åt dem. Egentligen kommer det där av en oförskämd självgodhet, där man förutsätter att man själv är mycket bättre på att se en balanserad helhetsbild än den man oombedd säger sig företräda. Om du förstår hur något egentligen är tänkt, så finns det rätt goda förutsättningar att även andra gör det. Du har ju inte ensamrätt på att kunna filtrera tankar.

Ta det här med bodybuilding till exempel. De som figurerar på bild i BODY är ju generellt rätt extrema, och brukar kunna leda till utlåtande om att det inte är bra att vara så extrem, det är ju inte nyttigt med så låg kroppsfetthalt, ”jag förstår ju att man inte behöver vara så extrem, men…”. Om du förstår så är det faktiskt troligt att andra förstår det också. Det är med bodybuilding som med avantgardist mode när det visas till exempel i Paris. Meningen är inte att man ska klä sig så och gå ut, meningen är att man ska titta, överraskas, imponeras, och sedan kanske hitta en beståndsdel som man kan berika sin egen garderob med. Meningen är inte att alla karlar ska klä sig i string och låta bli att äta kolhydrater tills man ser tomtar, utan att du ska inspireras och plocka in någon beståndsdel i din egen diet eller träning.

Pratar vi om strongman så år det precis likadant. Det finns ganska gott om strongmanövningar som råkar ut för samma typ av reaktion från oinsatta. ”Det där är ju farligt, tänk om folk försöker…”. Ja, om du förstår att man inte ska driva varje pass till svimningsgränsen så finns det en rätt stor chans att andra gör det också. Bara för att Kalle Lane kan hålla en natursten på 180 kilo i famnen tills han svimmar och ramlar omkull, så betyder inte det alla som ser det kommer att försöka. Däremot kan det inspirera folk att någon gång pressa sig så långt att de hittar gränsen för sin fysiska förmåga. Du behöver inte vara orolig för att de ska försöka odla långt hår, pierca sig, och vansinneslyfta bara för att de låter sig inspireras.

Så låt folk titta på vansinnessaker, de fattar att man inte ska kopiera rakt av. Jag vet att jag inte skjuter bättre än jag gör även om jag tittar på tysk vildsvinsjakt på youtube. Däremot så får jag oftast en väldig längtan att öva lite mer på sagda skytte. Det är det som är hela poängen med det extrema. Att inspirera även de som inte kan eller bör kopiera.

Share

Leave a Reply


*


Translate