MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
05

Bakgrunden syns

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Jag brukar ibland roa mig med att gissa på folks idrottsbakgrund utifrån hur deras fysik ser ut, vilket ibland är löjligt uppenbart, och ibland märkligt svårt. Skillnaderna mellan olika typer av fysiker är allra tydligast när man ser dem samtidigt på t.ex. en fridrottsgala. Man blandar sällan ihop kulstötare och höjdhoppare, i alla fall om man talar om specialisterna. När det gäller mångkampare som gör olika saker så blir det ganska svårt att se, eftersom deras fysik har präglats av allt möjligt, och sålunda bär spår av allt möjligt. Vilket överfört bort ifrån fridrotten till andra sporter också är de fall där det är svårast att gissa, nämligen multisportare som har provat lite allt möjligt. (Med multisportare menar jag nu inte folk som både springer och cyklar, eller både styrkelyfter och tävlar i strongman, utan som kan allt.) Däremot syns det rätt tydligt om någon har ägnat livet åt långdistanslöpning eller bänkpress.

Med ett raskt kast bort från fysiken så kan det här, som jag brukar, tillämpas även i livet i övrigt. Vad någon har hållit på med i livet syns och märks på hur de är. Vilket omvänt betyder att om du försöker förstå varför någon är som de är, eller kan det de kan, så titta på vad det är de har hållit på med. I mitt fall bär inte min fysik några större spår av någon form av träning, däremot en hel del spår av min förtjusning i god mat. Hur jag är i övrigt kan däremot spåras i någon eller annan bakgrundsinformation.

Jag har varit säljare, bilmekaniker, betongfabriksarbetare, Livets Ordare undertextare, simultantolk, lärare, Kd-politiker, pastor, strongmankommentator, wrestlingkommentator, destinationsutvecklare, centrumledare, marknadschef på rivningsfirma, speedwaykommentator, speaker på allt från lastbilsmässor till bankseminarier och Astrid Lindgrens 100-årsdag. Jag är född och uppvuxen i Afrika, jag jagar, är troende kristen, ordförande i Armsportsförbundet, gillar cigarrer och bra whisky, är skild, förälder, omgift, och mitt dagliga jobb är med seminarier inom finans och försäkring. Jag har vänner, och därmed samtal med, allt från hysteriska renlevnadsmänniskor till religiösa stollar till missbrukare av diverse preparat.

Summan av detta sammelsurium är en ganska bra bild av mig. Så precis som du kan se på någons fysik vad de har hållit på med för träningsform, så kan du förstå varför någon är som de är om du tittar på deras historia. Undrar du varför jag tycker en viss sak, eller uppför mig som jag gör, så finns med stor sannolikhet förklaringen i något av det jag har räknat upp ovan. Nu är det förmodligen enklare att fråga direkt, än att göra extensiv bakgrundsresearch, men det är inte alltid personen själv vet. Hela sanningen finns naturligtvis inte där, en del är arv också. Det finns fantastiska genetiska fenomen som helt enkelt hade turen att födas ur rätt genbank. Den kan man oftast se via föräldrar, både fysiken och andra egenskaper. Det finns nästan alltid en förklaring till varför folk är som de är. Det blir lättare att förstå andra om man besvärar sig om att ta reda på den.

Share

Leave a Reply


*


Translate