MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
19

Det finns rätt och fel

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det är onekligen så att alla alternativ till demokrati är sämre, åtminstone när det gäller sådant vi har gemensamt. Så vare sig det gäller klubben eller Sverige som samhälle så finns det inget rimligt alternativ till att det blir som de flesta vill. Det finns dock områden där demokrati inte ska tillämpas, till exempel om det inte är något man har gemensamt, utan faktiskt är något som tillhör någon annan, eller bara angår den personen. Om mina arbetskamrater röstade om vad jag skulle äta till lunch, så skulle jag högaktningsfullt skita i det demokratiska utslaget, och äta det jag ville ändå. Därför att det angår dem inte. Om någon äger och driver ett gym på kommersiell grund så är de i sin fulla rätt att bestämma precis vad de vill om öppettider, mängd fria vikter och så vidare. Är de någorlunda affärssinnade så lyssnar de i och för sig på vad kunderna tycker, men det är fortfarande de som bestämmer.

Jag hade en kompis som var väldigt upprörd över att den lokala krogägaren inte sålde förköp till juldagsfesten, och försökte hävda att de var tvungna att göra det, eftersom det var det folk ville. Men se, det var de inte alls det, eftersom de som ville det varken ägde stället, var ansvarig för alkoholtillståndet eller betalade lönerna till de som skulle jobba. Det var det krogägaren som gjorde, och han tyckte att man fick komma tidigt om man ville komma in. Alternativt var det fritt att vara hemma, eller ordna något annat.

Det här är naturligtvis de flesta utom någon enstaka kommunist överens om, det är inga konstigheter. Det är det andra undantaget från demokrati som brukar bli mer omstritt, nämligen att det finns sådant som är objektivt rätt och fel, alldeles oavsett vad människor tycker. När det gäller rena fakta är det fortfarande enkelt att få medhåll, de ändrar sig inte av folks åsikt. Jag är 1,84 oavsett vad folk tycker om det. Det krånglar däremot till sig när det gäller värderingar, både i stort och smått.

Några av mina värderingar som inte ändrar sig oavsett hur många som tycker annorlunda är: Marklyft och knäböj behövs i styrketräning, oavsett hur många som tycker att man att man ska välja bort dem. Att bryta arm med floppad handled kan aldrig bli rätt, oavsett om det funkar, och hur många som gör det. Om fyra personer bestämmer sig för att våldta en femte, så blir det inte rätt, även om det finns en 75 % majoritet i den röstande gruppen. Nazism är inte rätt nu, och var det inte på 30-talet heller, även om Hitler var folkvald. Och oavsett hur många som röstar för det så kommer det aldrig att bli rätt att människor på grund av sin etnicitet ska prioriteras lägre än andra. Att säga till behövande människor att ni ska få sen om det räcker kommer jag aldrig att acceptera. Det var inte bara i Ådalen deras brott var hunger. Glöm aldrig det.

Share

Leave a Reply


*


Translate