MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Vid Sveriges Starkaste Man 2013 utsågs Anders Axklo, Stefan Ringdahl och Andreas Rosell till att fungera som styrgrupp för Sveriges Starkaste Man och kvalen dit. Detta för att minimera risken för osämja mellan olika aktiva rörande hur tävlingarna ska vara utformade och vilka regler som ska tillämpas. Anders Axklo och Andreas Rosell har nu lämnat gruppen och Sebastian Davidsson har klivit in och utgör tillsammans med Stefan Ringdahl styrgrupp. Skulle Sebastian och Stefan inte vara överens om något beslut så kommer nuvarande topp 3 i Sverige (2014: Johannes Årsjö, Martin Forsmark och David Nyström) få rösta om det beslutet för sportens bästa.

För att ta reda på vem som är starkast så bör styrkan i hela kroppen testas. Detta kan se ut på många sätt och strongman är allt annat än standardiserat. För att göra det så rättvist som möjligt för att få fram den/de starkaste och för att följa de få riktlinjerna som finns på de stora internationella tävlingarna så kommer här vissa stadgar som gäller i tävlingarna för att utse Sveriges Starkaste Man:

 • I kvalen samt finalen ska det vara minst sex grenar och i finalen helst sju grenar om det är genomförbart. Detta för att göra tävlingarna så rättvisa som möjligt.
 • En tävling ska innehålla en gren som testar presstyrkan och en gren som testar rygg/ben-styrkan, alltså något typ av marklyft eller knäböj (om arrangören kan påvisa att det går att döma böjgrenen på ett bra och rättvist sätt).
 • Grenarna som väljs i tävlingen måste ha förekommit på någon av de större tävlingarna de senaste fem åren. Dessa tävlingar är Världens Starkaste Man, Europas Starkaste Man, Arnold Strongman Classic och finalen i Strongman Champions League. Styrgruppen kommer att titta på helheten i grenvalet så att hela kroppen testas.
 • Blir det fler än tio tävlande på en kvaltävling så blir det en cut efter två grenar där de tio bästa får fortsätta. De två första grenarna ska då bestå av en rörlig gren och en statisk (press eller mark/böj) gren.
 • Den sista anmälningsdagen för att tävla i kvalen är fyra veckor innan tävlingsstart, och grenarna blir officiella två månader innan tävlingen äger rum.

I övrigt gäller följande riktlinjer som är att se som en lägstanivå:

 • Prispengar ska utdelas till topp 3 i varje kval, totalt minst 20.000 kr, och till samtliga deltagare i finalen, totalt minst 30.000 kr.
 • Tävlingströjor ska finnas till alla tävlande och pokaler ska finnas till samtliga som klarat kvalcuten och till samtliga finalister.
 • Alla kval och final ska filmas och läggas upp på Youtube efter respektive tävling.
 • Alla finalister ska erbjudas boende i samband med finalen och även en bankett efter tävlingen.
 • All information kring Sveriges Starkaste Man finns att läsa exklusivt på MAXstyrka.se först.

Efter succén i somras kommer finalen nästa år återigen att hållas på High Chaparral i mitten av augusti. Kvalen ska vara jämt fördelade under säsongen fram till finalen.

För Er som är intresserade av att arrangera ett kval så vill styrgruppen nu ha in en intresseanmälan innehållande följande:

 • Tid och plats
 • Ansvarig arrangör, fysisk eller juridisk person
 • Boende och eventuella kringarrangemang
 • Ekonomiska förutsättningar, prispengar, boendekostnad m.m. En enkel budget bör bifogas för att styrka de angivna förutsättningarna.
 • Eventuell mediaexponering och inspelning.
 • Tävlingsledning, grenansvarig, domare och sekretariat. Nyckelfunktionerna skall vara namngivna, och inte tävlande.
 • Planerade grenar, dels för tävlingen i sin helhet, och dels eventuella kvalgrenar, och genomförande av dessa. Detta ska endast vara ett förslag, det slutgiltiga grenvalet bestäms i samråd med styrgruppen.

Er intresseanmälan skall vara inskickad till info@maxstyrka.se senast den 15 oktober, och arrangörer kommer att utses innan oktobers utgång. Tag chansen att få hålla ett SM-kval och skicka in en anmälan nu!

Andreas Lundberg är president och ansvarig för Sveriges Starkaste Man -105 kg och allt kring de tävlingarna. Dock kan styrgruppen vid behov vara behjälpliga där också för att göra allt så rättvist som möjligt. Följande av tungviktens riktlinjer gäller för -105 kg:

 • I kvalen samt finalen ska det vara minst sex grenar och i finalen helst sju grenar om det är genomförbart. Detta för att göra tävlingarna så rättvisa som möjligt.
 • En tävling ska innehålla en gren som testar presstyrkan och en gren som testar rygg/ben-styrkan, alltså något typ av marklyft eller knäböj (om arrangören kan påvisa att det går att döma böjgrenen på ett bra och rättvist sätt).
 • Grenarna som väljs i tävlingen måste ha förekommit på någon av de större tävlingarna de senaste fem åren. Dessa tävlingar är Världens Starkaste Man, Europas Starkaste Man, Arnold Strongman Classic och finalen i Strongman Champions League.
 • Blir det fler än tio tävlande på en kvaltävling så blir det en cut efter två grenar där de tio bästa får fortsätta. De två första grenarna ska då bestå av en rörlig gren och en statisk (press eller mark/böj) gren.
 • Den sista anmälningsdagen för att tävla i kvalen är fyra veckor innan tävlingsstart, och grenarna blir officiella två månader innan tävlingen äger rum.
 • Tävlingströjor ska finnas till alla tävlande och pokaler ska finnas till samtliga som klarat kvalcuten och till samtliga finalister.
 • Alla kval och final ska filmas och läggas upp på Youtube efter respektive tävling.

För sportens bästa!
/Sebastian Davidsson och Stefan Ringdahl

ssm2014jockeconan

Share

Leave a Reply


*


Translate