MAXstyrka

Allt inom kraftsport

För ett par dagar sedan körde jag ett kvällspass på det lokala gymmet. Längst inne i gymmet, där hantlar, bänkar, en smithmaskin och en kabelmaskin samsas om utrymmet, stod en grupp förortskids och mejslade fram strandmatchande överkroppar med hjälp av allehanda discoträning. För att tagga till hade man tagit med sig en portabel högtalare av okänt märke som man hade kopplat en mobiltelefon till. Trots ett litet format lyckades den lilla högtalaren med bedriften att överrösta gymmets interna högtalare, där dancemusik och pophits brukar strömma ut. Förortskidsens spelningslista bestod uteslutande av ghetto-hiphop, alltså den typen av pratmusik där låttexterna består av diverse könsord, slangord på mörkhyade medmänniskor och andra ord som man absolut inte bör yttra i det offentliga rummet.

Det var inte så många som verkade uppskatta deras USA-producerade kulturyttring på gymmet. Folk mumlade ilsket, och en och annan irriterande blick riktades mot hörnet där kidsen stod och flexade sina biceps i för stora t-shirts (jag kan erkänna att jag var en av dem som skänkte en blick eller två). Jag kan förstå att kidsen ville lyssna på deras favoritmusik istället för att lyfta skrot till Sanna Nielsen och Coldplay, men just av den anledningen har uppfinningen hörlurar kommit till. Att tvinga på vanliga gymmedlemmar basbetonade betongserenader i 120 decibel (grovt uppskattat) kommer varken att resultera i bättre gains eller tydligare magrutor.

Jag har varit med om att hantlar, trots räfflade handtag, nästan glider av händerna eftersom personen som nyttjade hantlarna innan mig har använt någon form av aloe vera-doftande handkräm. Jag har varit med om att en person har “paxat” både en bänk, en smithmaskin, ett par hantlar och en kabelmaskin samtidigt, i en dryg halvtimme. Jag har sett hur människor går i väg med hantlar och lämnar dem i andra delar av gymmet än där hantlarna hör hemma, och i en del fall försvinner gymutrustning såsom karbinhakar och handtag spårlöst.

Det här måste få ett slut! Det finns saker som man kanske inte tycker så mycket om, men som ändå är en del av gymmet. Svettlukt från olika kroppsdelar, höga stön i samband med tunga lyft och spår av damm från magnesium är sådana saker som man kan störa sig på, men som ändå hör till gymmet. Att vägra plocka undan vikter efter sig, att lämna spår av handkräm på handtag och hantlar, att paxa bänkar och maskiner och att spela hög musik hör dock inte till gymmandet, och man behöver därför inte förlika sig med det.

Det borde vara en självklarhet att plocka undan det man har använt, att lägga utrustningen där den ska vara och att torka av bänkar efter sig om man svettas ymnigt. Därför borde alla, från och med nu, att ta med sig en stor dos sunt förnuft till gymmet. Man kommer mycket längre med det än med både BCAA och dragremmar.

Share

2 Responses so far.

  1. Henrik skriver:

    Byt gym! Du vet att det finns ett jäkligt bra nytt gym i din närhet, testa det 😉

Leave a Reply


*


Translate