MAXstyrka

Allt inom kraftsport

December är högsäsong för olika insamlingsorganisationer, och man får förstå att de tar till de grepp som fungerar för att få in pengar, eftersom deras behov är att få in pengar till de behov de jobbar med. Mitt behov är däremot att få dig att tänka till, och därför påstår jag att låta bli att köpa julklappar och istället ge motsvarande summa till välgörenhet egentligen är ett uttryck för egoism.

Julklappar handlar nämligen om att se och bekräfta sina vänner och att utveckla relationen till dem, medan välgörenhet och medmänsklighet handlar om att avstå något av ditt eget till någon som behöver det bättre.

Om du istället ger bort det du hade tänkt bekräfta dina vänner med, så avstår du inte något som du annars skulle ha lagt på dig själv, utan du tar något som någon annan skulle haft glädje av och ger till tredje part, och ser till att du själv inte behövda offra något ytterligare. Alltså egoism, eftersom det dessutom gör att du inte behöver ägna tankeverksamhet åt vad nära och kära skulle uppskatta. Missförstå mig inte, man ska ge till välgörenhet, men absolut inte i stället för julklappar, det är två helt olika saker. Julklappar handlar inte om att möta behov, det handlar om att visa människor du tycker om att du tänker på dem, du känner dem så väl att du vet något de skulle bli glada för, och du har lagt tiden på att välja ut och skaffa detta. En lapp där du stryker allt det med ursäkten att du istället ger till välgörande ändamål är futtigt, det skulle du ha gjort ändå, och inte bara till jul. Tror du att personen tycker det är bra att med pengar till välgörande ändamål, men de inte har råd själva, så lägg sedeln i ett kuvert och låt dem bestämma själva. Då bekräftar du att du förstår att de vill göra väl, och ger dem möjligheten.

Det här förhåller sig precis som styrketräning och förbränningsträning. Även om de är relaterade så kan man inte ersätta det ena med det andra. Styrketräning gör du med tanke och anpassning till varje muskelgrupp för att den ska utvecklas och må bra, och förbränningsträning gör du för att göra dig av med ett överskott du har dragit på dig. Styrketränar du tillräckligt så går det naturligtvis åt en del av överskottet, men det är mer en bieffekt, precis som med julklapparna. Syftet med det är att bygga upp. Välgörenheten är morgonkardion, där du vet att det där extra äntligen får göra nytta. Morgonkardion kommer inte att bygga upp och utveckla muskler, precis som välgörenheten faktiskt inte kommer att utveckla relationen, eftersom den inte görs med fokus på något speciellt. Ge bort de julklappar du känner att du vill och har råd med. Rita i så fall en teckning, skriv en dikt, bjud på en middag. Gör något utvalt för dem du älskar. Avstår du en lunch i veckan året runt så blir det en slant till de behövande ändå.

Share

Leave a Reply


*


Translate