MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
01

Artikel – MAX Grip Challenge 2014

Posted by MAXstyrka 0 Comment

MAX Grip Challenge 2014 gick av stapeln på söndagen den 30 november. Det var för fjärde året i rad som MAXstyrka arrangerade tävlingen, och det här året hade vi en större scen än någonsin. Rammstein dånade i högtalarna, adrenalinet sprutade och publiken var med på noterna.

maxgrip2014-mariaDet som var nytt för i år var att vi hade bytt ut det officiella Rolling Thunder-handtaget från Ironmind till handtaget som kallas Brutalizer 6000 och som Arne Persson har konstruerat. Skillnaden mellan handtagen är att Brutalizer 6000 är kullagrad, vilket innebär att det snurrar lika lätt oavsett hur mycket vikter du lägger på (till skillnad från Ironminds dito som snurrar trögare ju tyngre det blir). Det blir mycket, mycket jobbigare med det här handtaget med andra ord.

Arne var förresten tillbaka som domare i år igen, lika benhård (och rättvis) som vanligt.

I år var både den tvåfaldiga mästaren från Skåne, Kalle Lane, på plats, samt den regerande mästaren Nicolai Hansen (som bl.a. har vunnit Danmarks Starkaste Man tre år i rad). Även Danmarks nu starkaste man, Mikkel Leicht, var där trots att han tävlade i Giants Live dagen innan. Dessutom hade greppmonstret från Norge, Eirik Bruun Ingebretsen, tagit sig ner till Göteborg för att smiska upp svenskarna.

maxgrip2014-kallelane

maxgrip2014-nicolai-vinst51-åriga Håkan Carlsson från Stenungsund var på plats med sin son, 13-åriga Oscar Bertrandsson. Håkan var äldst i tävlingen, medan Oscar var yngst. Trots sin ringa ålder lyckades Oscar dra ingångsvikten på 54kg på ett imponerande stabilt sätt. Håkan drog imponerande 89kg, och det räckte sedan till en tredjeplats.

Eirik Bruun Ingebretsen gjorde en stabil insats och lyfte 87,5kg, och fjärdeplatsen blev norsk.

Det blev till slut Nicolai Hansen som lyckades försvara sin titel, men han stannade på samma vikt som den blott 22-åriga armbrytaren Erik Fahlgren från Örnsköldsvik som också lyckades lyfta 90,5kg. Båda missade sedan på 92kg, men anledningen till Nicolais vinst berodde på att han fick upp vikten över backen utan att få det godkänt. 90,5kg är nytt svenskt (och danskt) rekord med det handtaget. Erik kan bli precis hur bra som helst, och det hade inte förvånat mig om han hotar världsrekordet i RT om några år.

maxgrip2014-erik-fahlgrenmaxgrip2014-nicolai-hansen

I damklassen ställde fem atleter upp, bl.a. Ann Vicko som var tillbaka för att försöka knipa förstaplatsen. Även fjortonåriga Caisa-Marie Lindfors var åter på plats. Caisa-Marie lyfte imponerande 40,5kg, och tog silvret på det resultatet. Ann Vicko striktlyfte varje vikt, och fick med sig 47,5kg, vilket är svenskt rekord. De tre andra tjejerna lyckades dra 37,5kg var, och efter lite särlyft så dömde domare Persson att Maria Johansson och Sewa Sada gjorde bäst försök och fick dela på tredjeplatsen.

maxgrip2014-ann-vickomaxgrip2014-caisa-marie

Tävlingen flöt på i ett bra tempo, och trots att tävlingen hölls kl. 10:00 (direkt när Fitnessfestivalen öppnade) så var det en relativt stor publik, och tillräckligt många tävlande.

Nästa år kommer Fitnessfestivalen att flytta till Stockholmsmässan, så vi får se om MAX Grip Challenge 2014 återkommer då.

Här är en film från tävlingen:

Resultatet:

maxgrip2014-resultat

Ett stort tack till domare Arne Persson, Ingvild Langdalen som höll i sekretariat och foto, Ove och Catharina Rytter på Fitnessfestivalen, sponsorerna Fairing, Gavelo, Wahlanders och Eleiko, samt alla tävlande, speaker och publik!

Share

Leave a Reply


*


Translate