MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
23

Tvåa på bollen

Posted by Anders Axklo 1 Comment

Även om jag rent generellt inte har mycket till övers för bollsport, så finns det ändå en del liknelser som är väldigt användbara. Det är inte mycket styrkesport som är någon form av lagsport, och därför tjänar de dåligt till som liknelser om just hur man förhåller sig i ett lagarbete. Att man ingår i ett “team” som kosttillskottsföretagen kallar sina följare i sociala medier är inte alls samma sak, så vi får bita i det sura äpplet och titta lite på bollfolket. Att vara tvåa på bollen är ett talesätt som används i negativ bemärkelse, och rätt så. Då brukar vi mena att man kommer steget efter någon annan som gör samma sak, och som vi tycker verka vara en bra grej att göra, och därför försöker vi också göra det.

Problemet med det är att när man inte tänker själv utan bara försöker göra det andra gör så kommer man per definition alltid att vara lite efter, eftersom det inte går att härma något som inte är gjort än. Man blir helt enkelt tvåa på bollen. Botemedlet mot detta är att själv titta på vart bollen är på väg, beräkna vart man kan möta den och springa dit utan att följa någon annan. Då har du en möjlighet att vara först på bollen, när du tänker själv.

Men man kan faktiskt tänka sig en situation där det är något bra att vara tvåa på bollen, och där man släpper ambitionen att man alltid ska springa som en tok för att komma först till en boll som någon annan är på väg till. Om man i stället låter den personen ta hand om den bollen, och springer sig fri istället, så finns ju möjligheten att den kan passa istället. Då kommer du inte att vara först på bollen, men du kommer att få bollen i ett bättre läge. Men motståndarna kommer ju inte passa mig, tänker du. Nej, men det är nu det är dags att komma ihåg att vi egentligen inte tycker om fotboll, utan bara använde det som en liknelse för livet i i övrigt. Det är nämligen inte du mot världen i livet, och om du försöker att vara först på varje boll så kommer du bara att springa dig trött, eftersom världen är många fler än du. Om du istället inser att du spelar med resten av världen i livet, så har du många fler att passa till, och många fler att få passningar av.

Ingen kommer nämligen att passa dig så länge du springer precis bredvid och försöker ta bollen, det vore ju meningslöst, eftersom bollen redan är där. Det är bara när du är någonstans där situationen blir väsentligt förbättrad om du får bollen som någon kommer att passa dig. Om någon annan är mycket närmre bollen, låt dem ta den, och sök yta istället. När folk tror att du har läge att göra något bra med bollen så kommer de att passa dig frivilligt. Då är du också tvåa på bollen, men då kan du göra mål. Och nej, jag tycker fortfarande inte om fotboll, men den här poängen var svår att få fram med atlasstenar.

Share

One Response so far.

  1. Höga Kusten skriver:

    Veteraner kompenserar bristen på spring i benen med att placera sig rätt från början istället! 🙂

Leave a Reply


*


Translate