MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Världens Starkaste Man 2015 är bara en dryg månad bort, och de 30 atleter som har lyckats ta en plats i tävlingen genom olika tävlingar tränar för fullt för att kunna vara i sitt livs form när det väl gäller. Sverige har för första gången någonsin tre atleter som kommer kämpa om titeln. Johannes Årsjö är numer rutinerad, och satsar på att komma topp-5 i år, medan både Martin Forsmark och David Nyström är med för första gången. MAXstyrka hängde med när Sveriges tre starkaste män grentränade hos Johannes Årsjö inför WSM 2015.

norrkopingwsm20

Det är en lite märklig syn som möter en när man kommer ner i källarlokalen där Johannes har byggt upp sin enorma styrka under många år. Man ser långa mörka korridorer som för tankarna till skräckfilmer, omklädningsrum som ser ut att ha stått öde i flera år och toaletter som enligt Johannes inte riktigt når “hotellstandard”. Sen har vi själva träningshallen där enorma traktordäck och skivstänger samsas med atlasstenar och långa kedjor som väger hundratals kilo. Kontrasten mellan den karga och kalla träningsgrotta där Johannes tränar och den moderna, varma och smakfullt inredda lägenheten där Johannes med familj bor är stor, minst sagt. Jag har varit i detta viktdekorerade Mordor ett flertal gånger, och varje gång inser man att de lavendeldoftande fitnessgym dit vanliga människor går för att bättra på strandformen är långt, långt borta.

norrkopingwsm8norrkopingwsm4

Den första gren som ska tekniknötas denna dag är Keg Toss, en ganska vanlig gren i WSM-sammanhang. Vi drog ut fyra olika ölfat som vägde från 18 till 28 kg, och ställde upp ställningen ute på en gräsmatta ett femtiotal meter från lokalen. Johannes visade hur man skulle göra, och Martin och David gjorde som de blev tillsagda. “Tänk på att ha armarna raka, och ge faten ett litet knyck med handlederna när ni släpper dem”, instruerade Johannes. Efter att ha testat några kast var så började tekniken lossna för dem, och ölfaten flög över spännbandet (som i dag fick agera ribba). Samtliga ölfat fick sig en åktur, förutom det svarta fatet (på 28kg) som pryds av en dödskalle. Den var det bara Johannes som försökte sig på, och den var nästan oförskämt lätt för honom. Davids ädlare delar fick sig en kyss av fatet på grund av att korta armar och ölfatssvingande mellan benen sällan är en nyttig kombination, men han undkom lyckligtvis utan skador. Det kunde också gått illa för Johannes då han snubblade till under ett kast, men det gick bra där också.

norrkopingwsm7norrkopingwsm1norrkopingwsm2norrkopingwsm3norrkopingwsm5norrkopingwsm6

När vi kom tillbaka utanför lokalen hade David känningar i ryggen, och ville att Martin skulle hjälpa honom att trycka ut ryggen på honom. Man kan väl säga såhär att om ni någon gång har gjort något olagligt och ser en två meter lång konstapel med helskägg vid namn Martin Forsmark komma så är det bara att ge upp utan motstånd. Han satte sig över David och bände bak armen så att det såg ut som att armen skulle lossna. David överlevde, och gav honom ett bra betyg samt menade att det är bra att äntligen ha någon som rent fysiskt orkar trycka ryggen till rätta igen.

norrkopingwsm9

Väl inne i lokalen igen var det dags för ok. Atleterna började på 260kg, och ökade runt 50kg i stöten till dess att de var uppe på arbetsvikten 455kg. Vid varje nedsättning lät det som om oket vägde några ton. Det såg mycket stabilt ut för samtliga atleter, och även om vikten i WSM kommer att vara 30kg mer så är jag övertygad om att alla tre kommer att fixa det galant. David Nyström har besvärats av ryggproblem, även om Martin hade mosat kotorna tillrätta, men stabiliteten och farten fanns där ändå. Golvet inne i lokalen är av norsk typ*, antagligen på grund av allt tungt som har släpats och ställts ner där, men det besvärades inte atleterna av.

norrkopingwsm13norrkopingwsm14norrkopingwsm16norrkopingwsm10

Den sista grenen som skulle tränas på var loading med stora däck. Två däck på 80kg och 100kg skulle bäras fram till ett podium (främst avsett för Atlasstenar) och lastas på där. Man testade olika sätt att springa med däcken, olika distanser att springa och olika sätt att lasta upp däcken, allt för att tjäna sekunder som lätt försvinner om man inte har med sig hjärnan i grenarna. David, som är en dvärg i strongmansammanhang och normallång bland vanliga dödliga, tyckte att han tjänade mest på att springa i däcket och ha det som en badring för att sedan hoppa ur och lasta upp det som om det vore en sten. Det såg inte allt för manligt ut, men effektivt. Martin och Johannes, som är normallånga i strongmansammanhang och jättar bland vanliga dödliga, kastade upp däcket på den högra axeln och sprang med det på det sättet.

norrkopingwsm19norrkopingwsm18norrkopingwsm15norrkopingwsm17

Atleterna såg väldigt taggade ut för WSM, och det finns faktiskt en chans att vi kanske kommer få se fler än en svensk atlet i finalen i år. Allt handlar om vilka grenar de får i sina respektive kvaltävlingar, och till viss del också vilka de ställs emot. Att Johannes tar sig till sin tredje final trots ett trasigt knä vågar jag sätta en månadspeng på.

Innan vi lämnade lokalen så passade jag och Martin Forsmark på att utmana varandra i armhävningar, en sak som Jimmie Trywall bestämde att vi skulle göra när vi intervjuade Martin i MAXstyrka Radio. Jag, som är alltjämt skadad och inte har tränat ordentligt på år och dagar (bortförklaringar, jag vet), hängde på ganska bra tycker jag. Här kan ni se en film på hur det gick:

* Ojämnt och undermåligt, precis som norska vägar

norrkopingwsm12norrkopingwsm11

Här är en film från träningen:

norrkopingwsm21

Share

One Response so far.

  1. Johan Svahn skriver:

    Kul reportage! Riktigt mäktigt att ni alla tre åker och tävlar. Martin Forsmark kommer top 5 lätt, Söderalapöjkar är inte kända för att ge upp i första taget!

Leave a Reply


*


Translate