MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
20

Väder och klimat

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Med stor risk för att riskera att dras in i diskussionen om global uppvärmning och klimatförändringar så tänker jag ändå använda begreppen för att bena ut för man förhåller sig till långsiktiga respektive kortsiktiga faktorer i sitt liv. Inte minst när man håller på med träning och kost så blir det en väldigt viktigt aspekt, eftersom man om hanterar kortsiktiga problem med långsiktiga förändringar så riskerar man att förvärra problem istället för att lösa dem. Låt mig exemplifiera. Att det förra sommaren var extremt varmt väder i Norrland betyder inte att man kan börja bygga hus med sämre isolering, kasta sina vinterdäck och börja köpa ljusa linnekostymer att spatsera runt i. Det är fortfarande ett kallt klimat där det troligaste är att du fryser röven av dig om du struntar i att isolera huset. Naturligtvis ska du njuta av det fina vädret, men det innebär inte att du ska strunta i att beställa pellets, eller tro att du kan gå klädd som i en kubansk gangsterfilm.

Om vi nu tittar på de områden vi försöker att fokusera på här så blir frågan precis lika viktig. Går man på diet så kommer dagsvikten att variera både upp och ner beroende på hur mycket vätska i du har i kroppen, eller att du har förändrat ditt vanliga sätt att sköta magen. (Skita, det betyder skita). Om du för att du väger lite mer en morgon då låter bli att äta, eller minskar på portionen så har du raskt förstört hela dieten, och riskerar dessutom att kasta dig in i ätstörningar. Alternativt tvärtom, om du väger lite mindre än du trodde på grund av i stort sett samma slags variabler och börjar vräka i dig på närmaste pizzeria med hänvisning till att du måste bulka, så skapar du ett mycket värre problem än du försöker lösa.

Bara för att du vid ett träningspass misslyckas med det sista reppet i seten så betyder det inte att du har blivit klenare och måste vidta åtgärder. Det är faktiskt samma sak på alla andra områden också. Bara för att pengarna tog slut innan månaden en gång så innebär det inte att du ska säga upp lägenheten och flytta ut under en bro. Inte heller är det en bra idé att flytta ut från partnern eller lämna in skilsmässopapper för att ni har haft ett riktigt gräl. Självfallet ska vi vara uppmärksamma på väderförändringar på livets alla områden, de kan vara tecken på en större klimatförändring.

Men innan man börjar vidta åtgärder som kommer att få långtgående konsekvenser så gäller det att vara säker på att det är värt de konsekvenserna. Det har faktiskt varit dåligt väder många gånger utan att klimatet har förändrats, liksom det nu och då är bra väder utan att det för den sakens skull går att plantera palmer i Gällivare. Ska du göra det så måste du vara säker på att klimatet verkligen har förändrats, och det går sällan så fort.

 

Share

Leave a Reply


*


Translate