MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
06

Vem vill missa?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Vare sig du någon gång har varit i kontakt med religiositet eller inte så har du med stor sannolikhet hört uttrycket synd. Inte i bemärkelsen att det är synd om dig, utan som i att synda. Det är kanske det ord som tillsammans med ”frälst” ur den religiösa vokabulären har blivit så vedertaget att de faktiskt används brett av helt vanliga hedniska svenskar, när de vill beskriva något som är så laddad att det får något religiöst över sig. Ni vet, ungefär som Karl-Bertils mor fick i blicken på julafton. Det är ju väldigt underhållande, eftersom orden i sig är mer gammelsvenska än religiösa i den egentliga bemärkelsen.

Frälst har egentligen inget med hängivenhet att göra, och ordet som traditionellt översatts till det betyder helt enkelt räddad. När det gäller synd, är det lite samma sak, folk säger att de syndar lite när de äter choklad, att något är syndigt gott och liknande. Man tror helt enkelt att synd betyder förbjudet, vilket det faktiskt inte gör. Det bibliska uttrycket är i grunden samma uttryck som används för att missa, att inte träffa det man siktade på. Det finns en hel del jaktkamrater som kan intyga att jag är synnerligen välbekant med fenomenet.

Ni som har religionsskräck kan andas ut nu, jag ska leda in tanken på träning och kost. Alla som någon gång har hållit diet har också fått frågan ”Får du inte äta det?” när man tackar nej till tårta på jobbet. Den frågan är, som alla som tränar seriöst vet, felställd, eftersom den utgår ifrån att man egentligen vill ha tårta, och inte får. Om någon tackar nej till tårta, så är det alltid för att de inte vill ha, inte för att de inte får. Mig veterligen har ingen hamnat i fängelse för tårtförtäring än så länge. När folk går ner till gymmet för att krama ur ett extrapass så är det fortfarande för att de vill, inte för att de måste. Måste man inte köra 5-8 set, då? Nej, jag tror faktiskt inte det är dagsböter på att sluta efter fyra. Att fråga hur efter om det är ok att göra lite fel avslöjar att man inte alls har förstått vad man håller på med.

Den som verkligen vill något, och har tänkt sig ett positivt resultat av det de håller på med tänker inte på hur fel de kan göra och ändå komma undan med det. Du får göra helt fel om du vill, du kan skita i det helt och hållet, det är ditt val. De jag känner som lyckas med saker här i livet, både träning, styrka, dieter och annat, är betydligt mer fokuserade på hur rätt de kan göra, än hur fel. Man vill inte träffa kanten på tavlan och riskera att bomma, att ”synda” som ordet egentligen betyder. Man vill träffa mitt i. Bara för att orsaka lite hyperventilering hos er som trodde att det religiösa var över så ska jag avsluta med ett bibelcitat. ”Allt är tillåtet, men allt är inte nyttigt.”.

Share

Leave a Reply


*


Translate