MAXstyrka

Allt inom kraftsport

apr
17

Jodå, jag hör

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Jag har haft förmånen att ha haft ett antal olika arbeten där det finns många olika uppdragsgivare. Man har helt enkelt mer än en person som tycker att de är ens chef. Det vore en lögn att påstå att alla dessa alltid har tyckt att jag har varit lyhörd, det finns nog ett antal som har tyckt, och fortfarande tycker att jag är en rätt besvärlig typ som inte går att styra. Problemet är troligen att jag inte håller med om inriktningen som de har försökt styra mig åt. Det här har förekommit i både föreningar, intresseorganisationer och andra sammanslutningar som ska arbeta för ett gemensamt mål.

Det är naturligtvis på sätt och vis sant att jag jobbar åt dem, eftersom man jobbar för det gemensamma målet. Men på ett annat sätt så är det inte alls sant, eftersom det är just det gemensamma man arbetar för, och inte var och en av medlemmarnas särintressen. I bästa fall så finns det en organisation som tydligt slår fast vad som är den gemensamma viljan, men lika ofta ingår det i uppdraget att själv försöka definiera vad som är den gemensamma viljan. Ska man ytterligare krångla till det så kanske det inte ens är den gemensamma viljan som ska jobbas för, utan det gemensammas bästa.

När jag arbetade med centrumledning brukade jag säga att jag jobbade för handlarna, inte åt dem. Det här synsättet bygger på att man faktiskt tycker att man själv har någon form av kunskap och kompetens som har gjort att man har det uppdrag man har, och att uppdragsgivaren har anställt eller valt mig eftersom de själva inte har samma kompetens. Det innebär inte att man slutar lyssna, men det innebär väldigt ofta att man bortser från åsikter som är drivna av särintressen. Man kan inte leda någon, eller ens ett projekt om man inte har en egen åsikt om vilket håll man ska. Det är lika absurt som att man som pt aldrig skulle föreslå något annat än det klienten vill. Man är trots allt anlitad för att man har kompetens att driva fram ett resultat, inte att göra det som klienten tror är bäst.

Det är ungefär som när sverigedemokrater hävdar att vi måste lyssna på dem, när de egentligen menar att vi ska göra som de vill. Vi har lyssnat, vi tycker bara att det är idiotiskt, och därför kommer vi inte att göra som ni vill. Så till alla er som har försökt att få mig att göra de ena eller andra, det troliga är att jag visst har lyssnat, men jag håller helt enkelt inte med, och kommer därför inte att göra det ni tycker. Visst kan man välja eller anställa någon som helt enkelt gör som alla säger, och man kan anlita en pt som låter dig välja övningar själv, men för att citera en av mina favoritlåtar av Johnny cash: It aint me, baby. Jag kan ge vem som helst mitt öra en stund, men det är inte många som får min röst.

Share

Leave a Reply


*


Translate