MAXstyrka

Allt inom kraftsport

apr
10

Varför varför?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det finns ett gammalt skämt om utgåvan ”När, Var, Hur” som jag brukar dra för min omgivning med jämna mellanrum. Ni vet den där boken som fanns förr som sammanställde allt som har hänt under ett visst år. Det är ju ett ganska ambitiöst projekt, eftersom det rimligt händer mer på ett år i världen, eller till och med i Sverige än vad som ryms i en bok. Det är just detta som gör det roligt när man säger att de snart också kommer med den kompletterande, och mycket mer omfattande utgåvan ”Varför”. Det blir väldigt roligt i kontrasten till logiken hos någon som gör en sådan sammanställning, eftersom en personlighets typ som tycker den är relevant har mycket svårt att acceptera det faktum att väldigt mycket här i livet inte har en logisk orsak.

Jag tillbringade påsken tillsammans med folk som ligger bakom en massa vansinniga motorprojekt, bland annat den numera berömda terrortraktorn från Gotland. Jag kan svara vad de har gjort. De har satt en motor från en gammal volvopolisbil i en BM-traktor från -56, satt på en saabturbo de hade liggande, och dessutom kompletterat med tändning och insprutning från T5:an. Det här kanske inte är termer du är bekant med, det spelar i sig ingen roll för exemplet. Poängen är att det inte är svårt att redovisa för vad de har gjort. Kommer vi däremot till frågan om varför, ja då blir det svårare.

Jag har en god vän som i ett gemensamt hobbyprojekt snudd på har jobbat röven av sig nyligen. Att svara på vad han har gjort är ganska omfattande, men det går. Däremot varför, kan bli lite krångligare. Under den nyss avklarade invägningen till SM i armbrytning så plågade jag och andra mig med svält och törst det sista dygnet, och kompletterade med bastubad för att få ur då mycket vikt ur systemet att vi klarade vår tänkta viktklass. Hur blir i det här fallet en ganska underhållande redogörelse. Varför kommer att ta betydligt mer tid att förklara. Jag vet att jag tidigare har skrivit att det är viktigt att ställa sig frågan varför, och det är det i de fall man har ambitionen att förändra eller påverka något.

Men det finns också en massa saker i världen som man inte behöver påverka och förändra, utan bara kan titta på och dela glädjen i. Jag behöver inte förstå stolliga träningsupplägg och vansinniga maxlyftsförsök , eller varför folk håller på med crossfit. Om det är så att jag likt Emil i Lönnebergas pappa har tänkt att grisen ska växa sig fet och bli julskinka så finns det naturligtvis anledning att kräva en redovisning om varför de håller på som de gör. Men om det faktiskt inte är något jag varken äger eller har ansvar för så blir det ju helt meningslöst att fråga Emil varför han håller på och leker med griseknoen. Då räcker det faktiskt med klassiska svaret: ”Men pappa, han tycker dä ä wolit!”. Trots Antons ilska så är det så att de faktiskt ska få ha roligt, även om vi inte förstår. Både, strongmen, armbrytare, crossfittare och griseknoar.

Share

Leave a Reply


*


Translate