MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
22

Risk

Posted by MAXstyrka 0 Comment

I mitt dagliga värv har jag förmånen att jobba med några av landets främsta experter på försäkringar, och hur tråkigt det än låter så finns det faktiskt någonting väldigt intressant att lära sig av det. Försäkring handlar nämligen om att hitta sätt att hantera risker man vill eller måste ta, på ett sådant sätt att det inte förstör dig om det går snett.

Faktiskt började hela idén med skeppsredare som finansierade och skickade iväg handelsskepp att hämta varor runt om i världen. Eftersom världshaven på den tiden utöver handelsskepp också befolkades av folk som Jack Sparrow så fanns det en överhängande risk att man vart av med hela sitt skepp och sin investering, en smäll som man inte klarade att ta utan att firman gick omkull. Alltså kom man överens om att dela risken med någon annan skeppsredare. Om det gick åt skogen med ditt eget skepp så tog han halva smällen, men om det gick åt skogen med hans fick du slanta hälften, medan du svor över Jack Sparrow. Halva förlusten skulle fortfarande svida, men det skulle gå att hämta sig från det så småningom. Det är så försäkring fungerar, du reducerar risken till en nivå där det är hanterbart, och betalar någon annan för att ta en del av konsekvensen.

Att försäkra sig till en nivå där det alls inte blir märkbart om något går fel, är om inte omöjligt, så åtminstone väldigt dyrt. Det hela bygger på att du också försöker att undvika att något går snett. Vad har då det här med träning att göra? Nja, kanske inte så specifikt med träning som med hur du hanterar risken att något går snett i livet, till exempel träning. Om du bildligt talat har lagt hela ditt liv och ditt engagemang i en båt, i det här fallet träningen, eller till och med en tävlingskarriär inom armbrytning eller strongman så är det inte säkert att du klarar det om det skeppet sjunker. En armbågsskada, ett diskbråck, en axel som aldrig blir bättre. Det finns mycket som kan göra att ett skepp sjunker, till och med så tråkigt att du konstant förlorar och inte har det i dig att bli så bra som du drömde om. Den risken finns alltid, och för att du inte ska krossas under ett fullbordat faktum så behöver du dela den risken mellan olika delar i livet.

Det självklara är naturligtvis familj och vänner, men om din vänkrets är hårt kopplad till din träning så kanske de också riskerar att hamna i vattnet om båten sjunker. Det gäller med andra ord att se till att du har en del av ditt liv i någon helt annan båt så att du gör precis det som försäkring handlar om, nämligen sprider risken på olika ställen. Man ska nämligen aldrig riskera mer än man klarar av att förlora. Det kommer alltid att svida om man förlorar en del av sitt liv, det ska det göra. Men det är klokt att se till att det bara är en del, och inte hela livet som ryker om det dyker upp pirater. Det klarar man inte.

Share

Leave a Reply


*


Translate