MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Student-SM i Strongman 2015

Bra väder och gott publikstöd på Vaksala torg i Uppsala var bara ett par av sakerna som gjorde det första nationella studentmästerskapet i Strongman till en fantastisk tillställning! Gymgrossisten Uppsala ställde upp ett tält där man kunde testa kosttillskott och bryta arm med SM-guldmedaljören och NNIF-Strongmanbekantingen Patrik Berg.

Det fanns en herrklass och en damklass till vilka alla heltidsstudenter var välkomna. På herrsidan hade vi Jonas Näreby från Jönköping, och från andra delen av landet ett gäng från Luleå i form av Daniel Dalerhult, Mikael Turesson och Björn Lindqvist. Representerades Linköping var Joakim Jonsson och Marcus Yngvesson medan hemmahoppen för Uppsala Universitet blev Adrian Takac och Victor Thorendal.

På damsidan representerades Uppsala av Sara Nordström, Linköping av Veronika Elvingson, Polishögskolan i Stockholm av Malou Bernström och från Gävle hade vi Malin Sundberg. Veronika hoppade in (för sjukanmälda Clara Dahlin) först i och med andra grenen, när det blev klart att det behövdes fyra studentföreningar representerade i varje klass för att tävlingen i helhet skulle behålla SM-status enligt Svenska akademiska idrottsförbundets regler.

Stock för reps

Damerna gick ut först med en stockvikt på 55 kg och Malin var lottad att börja. Det fanns två stockar att reppa på, men Malin lyfte ändå ensam sedan Veronika inte kommit in i tävlingen än. Hon fick aldrig riktigt fart på stocken och fick stanna på en nolla, medan det gick lättare för det kommande paret, där Malou vann med sju bekväma pressar och Sara tog andra plats med tre repetitioner.

På herrsidan var vikten 90 kg, vilket hanterades bäst av Marcus Yngvesson som vann grenen överlägset med 10 repetitioner. En stark tvåa var Victor Thorendal, som tränar på NNIF och Crossfit Uppsala, med sju repetitioner. Daniel och Jonas drog jämt på fem repetitioner medan femte och sjätteplatsen gick till Joakim och Adrian med tre, respektive två, repetitioner. De övriga två deltagarna lyckades inte få godkända lyft.

Farmers Walk och Däckvält

student-SM11Det visade sig bli ett tufft medley. För damerna var det 20 meter med 2x80kg följt av sex däckvält på ett 200 kg tungt däck, medan herrarna hade 2×120 kg följt av ett 300 kg tungt däck med klart sämre grepp för händerna. Ingen misslyckades med Farmers-momentet, men det skulle visa sig desto jobbigare att hantera alla däckvälten efteråt när man var trött.

Först ut blev Veronika, som i egenskap av reserv var helt oförberedd. Likväl kom hon imponerande långt och såg ett litet tag ut som att hon skulle klara hela medleyt, men bommade sista vältet och fick nöja sig med full Farmers-sträcka och fem däckvält. Hon lyckades slå Malin som stannade vid fyra vält. Både Malou och Sara klarade hela medleyt runt 55 sekunder, men Sara hade marginalerna med sig vann grenen.

På herrsidan fick många kämpa, Mikael Turesson fick inte till något däckvält efter väskorna, och Daniel hittade aldrig riktigt greppet och fick nöja sig med ett vält. Jonas och björn klarade båda tre vält, men fann sig slagna av Joakim som gjorde fyra. Adrian tog ledningen med fem vält, men det sista paret ut lyckades även vinna den här grenen. Victor visade prov på stor Crossfit-inducerad uthållighet och krigade sig i mål på 75 sekunder, medan Marcus visade prov på stor överstyrka och kom i mål på raska 53,4 sekunder varvid han tog sin andra grenseger!

student-SM1

Ok

Oket var en gren av väldigt varierade resultat, som det ofta är. För damerna var det 166 kg som skulle flyttas 20 meter på bästa möjliga tid. Malin gick ut först och gjorde en utmärkt tid på 12,4 sekunder. Veronika fick kämpa mer och man kunde se att hon inte kunde tekniken, men glöd och pannben var det ingen brist på och hon krigade sig i mål på 62,3 sekunder i vad som måste ha varit en dränerande upplevelse. Sara gick ut därefter och visade att i termer av okvikter var det där i lättaste laget för henne. Med 9,9 sekunder hade Malou en hel del att bita i, och lite för mkt skulle det visa sig då hennes tid på 12,9 sekunder lämnade henne akterseglad av Malin och hon fick som följd en tredjeplats i grenen.

Lika blandad kompott var det på herrsidan med 281 kg, där Mikael gick ut först och satte upp märket 42 sekunder. Detta skulle räcka till att snävt slå Joakim(43,3s), och lite mindre snävt Björn(53,2s). Daniel gick det lite bättre för och hans 32.9s gav honom en femteplats. Bättre ändå gick det för Adrian(20,5s), men han blev ändå slagen av Jonas Näreby(18,1s) som för första gången i tävlingen lyckades ta in poäng på Victor som var blott två tiondelar långsammare. Grensegern var det dock inga tveksamheter kring Macus sprang obekymrat in på 10,7s och tog sin tredje grenseger av tre möjliga.

student-SM2

Marklyft

student-SM3Rising bar – last man standing. Alla lyfte alla vikter tills de var ute. Damernas ingångsvikt var 100 kg och herrarnas 200 kg. Tiokilosökningarna med förde många lyft, som om de tävlande inte var nog utslitna i ryggen från de två tidigare grenarna. Men så är det i Strongman!

Alla damer lyfte 100 kg lätt. Veronikas tidigare personbästan från gymmet var 3x100kg och 1×105 kg, så det var kul att se att hon hängde med på 110 än, som alla klarade det med. När det var 120 kg väntade jag mig nog att se någon droppa av, men alla gjorde explosiva lyft. Att Veronika skulle bättre på sitt personbästa ännu mer och hänga med på 130 kg hade jag aldrig väntat mig, men det hände ändå! Det var tangerat personbästa för Sara, men formen var bra och lyftet såg ändå säkert ut. 140 kg misstänkte jag skulle bli en omöjlig vikt för Veronika, speciellt efter att ha krigat i 62 sekunder med oket, så jag var väldigt överraskad när hon slet upp vikten till knäna och sedan bommade. När hon sedan genast tog ett nytt grepp och lyfte vikten på andra försöket var hakan i golvet! Sara fick själv ett nytt personbästa på 140 kg, men vare sig Sara eller Veronika kom längre än så här. Det gjorde dock både Malin och Malou som båda gjorde 150 kg. 160 satt fast för Malin, men Malou var fruktansvärt nära, så nära att hon lika gärna kunde lyckats innan hon tappade balansen någon decimeter från utlåsningen. Att tappa den där halva poängen för den delade grensegern med Malin skulle visa sig kosta senare.

I herrarnas marklyft såg det ut att vara lätta lyft laget runt på 200 och 210. Adrian hade ställt in sig på att dra 220 kg för ett personbästa, men bommade i slutändan. Daniel klarade vikten, men fick nöja sig där. Victor tangerade sitt personbästa på 220, och fick sig ett nytt när han även klarade 230, en vikt som även blev slutresultat för Mikael. Björn drog ett nytt personbästa på 240 kg och kunde således dela grenplacering med Jonas. Toppstriden gick dock vidare när Joakim och Marcus båda drog 260 kg. Joakim fick emellertid se sig som besegrad av 270kg, som Marcus drog som att han hade kunnat reppa på bra på vikten. Fyra av fyra grensegrar var alltså säkrade så långt.

student-SM4

Traktordrag

student-SM6Det skall fritt medges att den här grenen inte slutade som arrangörerna hoppats på. Traktorn hade bytts ut i sista stund och som saker ställdes upp blev det ett lätt uppförslut. Damer drog med sele och rep och herrar bara med sele. Den som har testat den här övningen på kullerstenar förr vet att de är hala, och det är svårt att få saker att rulla på dem. Ingen kom i mål.

Veronika, som tävlingens lättaste deltagare, fick kämpa på en hel del, och krigade sig fram 2,97 meter, vilket räckte för att slå Malin som stannade på 1,75m. Malou och Sara gick det bättre för, men Saras 8,85m räckte likväl för en distinkt seger över Malous 5,61m.

Givet att herrarna inte hade rep blev det ännu mer avhängigt av den tveksamma friktionen, och Joakim, Mikael och Adrian slutade alla under två meter, med Mikael först i trion och Joakim sist. Daniel fick en till femteplats med 2,26m medan. Björn tog placeringen över med 3,42 meter. Victor visade prov på bra uthållighet och anpassbarhet och kom 3,81 meter under svåra förhållanden, men Jonas var överlägsen med över sju meter. Marcus gick ju ut sist i grenen, och vände sig efter tre och en halv meter och drog i selen baklänges. Med hela sulan i marken var det lättare och han kom längst. Det blev en diskussion och huvuddomare Sebastian Davidsson beslutade att det hade varit orättvist att tillåta en annan teknik som andra säkert hade använt om de tänkte att de fick, så Marcus fick nöja sig med en tredjeplats med ett resultat på 3,5m som fastslogs av domaren.

student-SM5

Atlasstenar

För damerna vägde stenarna 52, 64, 78 och 93 kg. Det började nu bli spännande, eftersom Sara ledde tävlingen över Malou med endast ett poäng. Veronika hade två poäng upp till Malin för kampen om tredjeplatsen. Malin gick ut först och fick upp tre stenar på 72,3s och Veronika tog in en poäng på henne genom att göra det på 45,8s. Hon hade kunnat ta tredjeplatsen i tävlingen om hon lade upp sista stenen, men krutet fanns inte riktigt kvar för 93-stenen och hon bommade den. Det gjorde även Sara, som fick 22,2s på tre stenar. Malou blev ensam om att lägga upp alla fyra stenar, och hamnade för den grensegern på delad slutpoäng med Sara! De hade båda tre grensegrar, men en av Malous grensegrar var delad, så i slutändan gick guldet till Sara Nordström. Silver fick alltså Malou, och Malin tog brons i vad som var en spännande kamp om placeringarna hela vägen igenom.

För herrarna vägde stenarna 100, 121, 143 och 161 kg. Det är svårlyfta stenar med illa centrerad tyngdpunkt och mycket gammalt smuts på sig, så det var sannerligen ingen lätt match. Joakim, Mikael och Björn bommade samtliga den andra stenen men Joakim lyfte första snabbast, och Björn långsammast. Det var många som lyfte två stenar. Först Adrian(21,44) sedan Daniel(30,7s) och därefter Victor(16,6s). Jonas låg en poäng under Victor och behövde alltså slå Victor för att kunna sno andraplatsen. Det gjorde han också, med 12,53 sekunder på två stenar. Hans grenseger i traktordraget blev här vad som förlänade honom andraplatsen i totalen. Grensegern var återigen distinkt från Marcus, som bara behövde lägga upp en sten för att vara helt garanterad segern i tävlingen. Han lyfte tre stenar enkelt, och hade något bra försök på sista stenen. Men i slutändan vad det bara damm av klistret och det lät sig inte riktigt göras, även om det inte behövdes.

student-SM10

Delade slutpoäng i tävlingen hade även Joakim och Adrian, men Joakims andraplats i marklyftet gav honom den övre placeringen.

student-SM9Tävlingen slutade alltså:

 1. Sara Nordström 19,5p
 2. Malou Bernström 19,5p
 3. Malin Sundberg 9,5p
 4. Veronika Elvingson 8,5p

och för herrar:

 1. Marcus Yngvesson 46p
 2. Jonas Näreby 36,5p
 3. Victor Thorendal 36,p
 4. Joakim Jonsson 22p
 5. Adrian Takac 22p
 6. Daniel Dalerhult 21,5p
 7. Björn Lindqvist 16p
 8. Mikael Turesson 12,5p

Damernas tävling var alltså en nagelbitare, men till sist framstod Sara Nordström som en välförtjänt vinnare framför urstarka Malou Bernström på silvret. Reserven Veronika Elvingson kunde till sist inte ta bronset från Malin Sundberg, men imponerade enormt genom att visa att hon ändå hör hemma på en tävling med så vant och välrenommerat motstånd, trots fullständig avsaknad av förberedelse, toppning eller erfarenhet.

student-SM8Det rådde sällan mycket tvivel om vem som skulle ta guldet hos herrarna, och favoriten Marcus Yngvesson levererade i stor stil! Jonas Näreby tog snävt silvret som en riktig fjäder i hatten för framtiden. Victor Thorendal fick nöja sig med brons, men är uppenbarligen en talang och jag hoppas att han kommer att tävla mer i den här sporten i framtiden och visa vad han kan göra när han får chansen att utvecklas. Joakim Jonsson visade prov på stor styrka som kunde genomföra en tävling så väl utan att vare sig ha grentränat eller köpt lyftarbälte.

Jag vill passa på att tacka tävlande och funktionärer för en väl genomförd och spännande tävling! Ytterligare tack går ut till domarna Sofia Gertz(Crossfit Uppsala) och Oscar Forss(NNIF) samt den rikskände kraftbonden och huvuddomaren Sebastian Davidsson. På sin plats är även ett speciellt omnämnande för Zara Howard, ordförande för Norrlands nations idrottsförund, som bakom kulisserna administrativt skötte föreningsanmälningarna som krävdes för att tävlingen skulle hålla SM-status.

//Alex ”Strongman” Syding

student-SM7

(Foto: NNIF)

Share

Leave a Reply


*


Translate