MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
15

Vad är tillämpning och vad är system?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Utöver det faktum att man kan ringa på telefoner och bedriva diverse andra mer eller mindre nödvändiga aktiviter via dem så kan faktiskt den moderna telefonen fungera som ett utmärkt verktyg till att förstå oss själva. De flesta av oss som har utrustat oss med en någorlunda modern telefon och har laddat ner ett antal appar på den, några för att vi behöver, men de allra flesta för att på olika sätt roa oss. För att nu den här liknelsen ska gå att förstå behöver jag understryka att app är en förkortning för applikation, vilket i sin tur betyder tillämpning eller tillägg.

Det i sig fungerar alldeles utmärkt så länge det finns ett så kallat operativsystem att utgå ifrån, nämligen ett grundsystem som appen sedan har i uppgift att tillämpa till sitt speciella ändamål. Det går inte att ladda ner appar på någon elektrisk pryl utan operativsystem, de fungerar helt enkelt inte då de är en tillämpning av det som finns i grunden. Visserligen finns det gamla prylar som bara har en funktion, där så att säga appen även är operativsystem, men då talar vi donkeykong-spel från 80-talet, som det inte går att göra något annat än att spela Donkey Kong med, och möjligtvis numera samla på som kuriosaföremål.

Det är nu vi ska göra den avancerade övergången till våra egna liv, och se om utflykten i den moderna elektroniken kan lära oss något. Det finns ganska gott om saker och intressen som finns i våra liv som är alldeles utmärkta som appar, nämligen ett sätt att tillämpa våra liv på. Allehanda intressen, träning, sporter diverse mer eller mindre obskyra hobbies kan alla vara fantastiska sätt att tillämpa våra liv på. Ibland blir det i princip alltid just den appen vi har uppe, och det kan vara så pass dominant att vi glömmer bort att det inte egentligen är operativsystemet. Det finns de som har facebookappen öppen så mycket att de helt glömt att det går att göra andra saker. Problemet är att när vi börjar utgå ifrån en applikation som om det vore själva systemet är att den oftast inte kan det, och då fungerar inget annat.

Det kanske inte är något problem så länge du håller dig inom den applikationen, men för eller senare kommer du i livet att behöva göra något annat, och har du då inget operativsystem så kraschar det. I bästa fall reduceras du till ett donkeykong-spel som det bara går att göra en sak med, och som omgivningen betraktar som kuriosa. I sämsta fall blir det bara en svart skärm kvar av livet. Operativsystemet är det i livet som är en förutsättning för att allt annat ska fungera, även favoritsysselsättningarna. Det är knappast någon hemlighet att den kristna tron är det operativsystem jag utgår ifrån, eftersom jag tycker att det är rimligare att lita på Tillverkaren. Det kanske du inte gör, du kanske har programmerat något eget, men se till att det inte är en app du försöker att utgå ifrån, vare sig det är träning, tävling eller något annat du har uppe på livsskärmen. Då fungerar inte resten av livet när du släcker ner appen.

Share

Leave a Reply


*


Translate