MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
12

Plus och minus

Posted by MAXstyrka 0 Comment

När det gäller ekonomi så har de flesta av oss lätt för att åtminstone i teorin förstå oss på att det är viktigt att plus och minus balanserar, helst ska det väga över åt plus. Har det gjort det kontinuerligt så har man faktiskt råd med att det går minus någon månad, eftersom tidigare månaders plusresultat har skapat ett överskott som täcker minusposten. Jag vill tillämpa det här på två andra områden som fungerar likadant, och som dessutom är besläktade med varandra. Det första av dem är det förståsigpåare nuförtiden kallar för personligt varumärke. Enklare uttryckt det folk tänker om dig, eller för att använda ett äldre uttryck, ditt anseende.

Det är inte helt ovanligt med styrkesportare som i det ögonblick de överhuvudtaget upptäcker att någon känner igen dem börjar dra så stora växlar på det att de så att säga hamnar på ett underskott varumärkesmässigt. Lite som när en del hantverkare startar eget, och det första de gör är att köpa ny firmabil och all utrustning de kan komma på, eftersom de minsann har firma nu. De försätter sig i en situation där de får kämpa bara för att hålla ekonomin i balans, och något överskott blir väldigt svårt bygga upp. Börjar man att kalla sig en av Sveriges starkaste så snart man har varit med i en strongmantävling så hamnar man lätt i ett varumärkesmässigt underskott där man hela tiden får kämpa bara för att visa att det inte var en direkt lögn man gick ut med, och möjligheten att imponera och leverera lite mer än vad folk förväntar sig blir snudd på omöjligt. Man har helt enkelt svårt att få till ett varumärkesmässigt överskott, utan är hela tiden skyldig lite grann, för att balansera det uttag man har gjort på Youtube och Facebook.

Om man istället låter bli att dra på sig skulden genom det alltför stora uttaget, utan istället väntar tills man har byggt upp lite kapital genom resultat och prestationer som faktiskt imponerar, så kommer det att räcka till mycket mer, och man slipper känna att man hela tiden är skyldig att leverera för att betala av på sitt varumärke. Då har man råd med en dålig tävling eller att vara borta med en skada utan att karriären kraschar. Det andra området där den här principen är viktig är personliga relationer, både med vänner, träningskompisar och livspartner. Om du anstränger dig för att göra mer för andra än du ber dem göra för dig, så bygger du upp ett överskott i relationen den dagen du faktiskt för stunden behöver ta ut mer än du lägger in. Det kommer nämligen alltid sådana tillfällen, när det krisar och du verkligen behöver folk som ställer upp för dig mer än du kan göra för dem i just det ögonblicket.

Det är i sig inget konstigt, det är så det är att vara människa. Har du då levt ditt liv så att du faktiskt ligger på plus så blir det inte ett problem, då har du kapital att ta av. Däremot så finns det ingenting som är så tröstlöst för alla inblandade som när någon aldrig har lagt in något i relationen, men ändå ständigt vill ta ut. Vare sig det bokstavligen gäller pengar, personligt varumärke och anseende eller personliga relationer så kan nämligen krediten ta slut, och då kanske det inte går att rädda.

Share

Leave a Reply


*


Translate