MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
23

Rid på vågen

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Det finns ett fenomen som på senare år har blivit lite av en folksjukdom. Inom kraftsportsvärlden, och kanske i synnerhet inom strongmankretsar, så är det närmast en skymf att ens yttra ordet. Jag pratar om crossfit. Ni vet, sporten där det går ut på att klättra i rep, att göra chins på ett så ostrikt sätt som möjligt och att köra push press med vikter som går att curla med.

Jag har full förståelse för att folk inte tycker om sporten i fråga. Att lyfta en skivstång i crossfit handlar mer om att utmana sin mjölksyretålighet (och bejaka sina kvinliga sidor) än att bli stark, och att använda uppvärmningsvikterna i arbetsseten är väldigt främmande för en som sysslar med kraftsport.

Men en sak som crossfit har gjort bättre än någon kraftsport är att den har blivit folkligare än Lasse Berghagen, större än IKEA och bredare än skånskan. Medan armbrytning fortfarande ses som en krogsport, strongmanarenan ofta består av en parkering bredvid en marknad och styrkelyftstävlingar hålls inne i fuktiga träningslokaler så har crossfit, inte bara tagit sig in i, utan också totalt ockuperat finrummen.

Man får tycka vad man vill om crossfit som sådan, men faktum är att sporten har gjort allt rätt rent marknadsföringsmässigt. Det spelar ingen roll hur många själsord man kan komma på, hur många “alla vi som hatar crossfit-grupper” man än startar på Facebook eller hur många Youtubeklipp med “crossfit-fails” man än delar. Crossfit sitter stadigare på sin tron än någonsin tidigare.

Om man ska göra något konstruktivt av vetskapen om crossfitens frammarsch så finns det två saker man kan göra.

1. Man kan kolla på varför sporten har blivit så populär, och sedan applicera framgångsingrediensen på kraftsporterna.

2. Man kan surfa på deras framgångsvåg, och i alla fall få en fot innanför finrumsdörren.

Crossfit är väldigt närbesläktat med kraftsport. Man kör marklyft, ryck, stöt, säckbärning, däckvält m.m, och därför skulle man kunna låna publiken och lägga fram kraftsport i samma forum. Kör Crossfit Games tillsammans med Världens Starkaste Man, VM i styrkelyft och tyngdlyftning. Dra in armbrytning, dragkamp, timbersports och MAS-wrestling också och nyttja en gemensam plattform.

Hur man än vänder och vrider på det så gäller det att synas om man vill växa, och därför gör man sig själv och kraftsporten en otjänst om man förkastar allt som har med crossfit att göra. Sluta se crossfit som din fiende, utan se det som din lite konstiga kollega i stället och alliera er med dem, så kanske du får låna deras surfingbräda så småningom.

Share

Leave a Reply


*


Translate