MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
05

Vad går att laga?

Posted by Anders Axklo 0 Comment
Jag befinner mig just nu på ett helt fantastiskt EM i armbrytning i Sofia i Bulgarien som oundvikligen hamnar i centralt i mina tankar även när jag ska skriva krönika. Att jag tycker att det är helt fantastiskt beror på tre saker. Ett framgångsrikt svenskt landslag som jag är mycket stolt över, att det är en sport som jag tycker är snudd på det ultimata i kraftmätning, och att det är ett rätt stort och ballt event, med över 800 deltagare från 30 länder som direktsänds på i nationell tv här och på en mycket välproducerad webcast. 

Allt detta är bra, men samtidigt rasar under ytan konflikter mellan olika intressen i sporten. Det blir väldigt känslomässigt, eftersom alla inblandade älskar sporten, och har lagt åratal av engagemang på att utveckla den, och det träffar hårt när någon vill något annat. Det är dock inte i sig problemet, inte heller de tråkiga förluster som gjorts av olika affärsintressenter inom sporten i gemensamma projekt det senaste året. Det sved visserligen, men hade med stor sannolikhet gått att reda ut med lite tid och god vilja, det har man gjort förut. Nej, det som gör att konflikten rasar vilt är att man i stridens hetta har ställt sig inför publik och förolämpat varandra, på ett sätt som hade varit svårläkt i vilket sammanhang som helst, och i de larvigt hierarkiska kulturer vi pratar om här är snudd på oläkbart. 

Armbrytningen kommer att klara sig vidare, men en del personliga relationer kommer aldrig att bli detsamma. Det är märkligt hur det här mänskliga beteendet kan uppträda i allt från idrottsförbund till livsrelationer eller träningskamrater. Viss osämja kommer man alltid att kunna komma över, men i nästan alla havererade relationer så spökar ord, som inte kan tvättas bort. De har sällan dykt upp i första ledet, utan kommer i efterslängar, i affekt. Frågor du nån på gymmet om de vet var dina handledslindor är så kan det säkert leda till lite snack, men om du skriker till nån att de har stulit dem, fast det är du som glömt dem i andra väskan, så kommer det bli svårt att få den personen att passa dig nästa gång du behöver hjälp. 

Likaledes om du blir sur på en livspartner för att du tycker att de flörtar med nån, så är det en bra ide att hejda den skenande ilskan innan du kallar dem för hora. Nu är det här exempel på väldigt olika grad av saker att bli osams över, men principen jag vill åt är densamma. Nästan alla missförstånd och olikheter kan redas ut, men se till att du vet var du har kanten till stupet när du relaterar till människor du är oense med. Kliver du över den så kanske du aldrig kan ta dig upp igen, och ögonblickets ilska är väldigt sällan värd den permanenta förlusten.
Share

Leave a Reply


*


Translate