MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
15

VM Silver i Klassisk Marklyft 2015

Posted by Kim Gustafsson 0 Comment

VM i klassisk styrkelyft 2015 Salo, Finland

Knäböj: 265kg 277.5kg 285kg Placering(19/23)
Jag sänkte ingångsvikten för att gå in säkert och den kom lätt och 285kg var max för dagen skulle jag säga, det var lägre än vad jag hade hoppats på när jag satte mina mål, då ville jag ha 295kg för att få ett nytt pb men så bra har det inte gått på träning så innan VM sänktes målen. 285kg var väll okej men inte mer.

Bänkpress: 155kg 165kg 170kg Placering (21/23)
Samma i bänken sänkte jag ingångsvikten för att axeln har strulat och oavsett vad som händer så kan jag pressa 155kg så jag ville ha en vikt på tavlan. Den kom som tom stång och jag slutade på 170kg, men 172.5-175kg hade nog kunnat komma upp så där lyckades jag inte få ut allt och det på grund av att jag trodde jag skulle vara sämre än jag var. Målet även här var pb alltså 180kg, men eftersom att jag inte kunnat köra ett helt bänkpass sedan senaste tävlingen och bara gjort mer än 160kg en gång så ville jag få 170+ innan jag åkte så det var med okej.

Marklyft: 340kg 360kg (EUROPA REKORD) 375.5BOM (Världsrekord försök) Placering (2/23)
Marklyften 340kg bara flög upp, 360kg och europa rekord var inte tillräckligt bra tryck i men ändå utan problem. Jag lastade på för världsrekord 375.5kg men det var för tungt,jag var helt enkelt inte tillräckligt stark när det gällde. Så tyvärr blev det inget världsrekord denna gången. I Marklyft var givetvis det stora målet att ta världsrekord och det misslyckades, ett mål var att ta guldet och det misslyckades jag med, ett mål var att ta Europa rekord i andra lyftet och det lyckades jag med genom att dra 360kg, sista målet jag hade i marken var att ta en pall plats och det gjorde jag och det en silver valör. Så marklyften var godkänd men inte alls vad jag ville ha.

[youtube sbDr_ppj4b4&feature=youtu.be]

Totalt: 815kg Placering (15/23)
Totalen på 815kg var också okej men inte bra, jag fick 8 lyft men det var sista marken som gjorde att jag inte klarade målet att slå mitt total pb på 820.5kg. Det andra målet var att placera mig bättre än jag var anmäld och jag var anmäld som numer 18 när jag åkte och tog en 15 placering av 23 lyftare. Dock så var två avanmälda och jag vet att en av dom iaf låg före mig på anmälan den andra vet jag inte. Men hur som helst så förbättrade jag mig åtminstone en placering kanske två. Det var en riktig mäktig känsla att få gå upp på pallen och ta emot ett VM silver i marklyften.

[youtube b8eWHliroeM&feature=youtu.be]

Det här var en helt otrolig upplevelse och hade jag fått bestämma så hade den aldrig tagit slut, jag har haft en fantastisk helg tillsammans med Nadja inte bara själva lyftandet även att kolla på lyftning och ha allmänt kul ihop så som vi alltid har när vi är iväg. Jag har träffat många trevliga lyftare och fått vara med och tävla med dom som är starka på riktigt och det känns riktigt mäktigt. Men det häftigaste av allt var när 10-15 personer efter tävlingen slut kom fram och ville ta bild tillsammans med mig samt några bad om autografer det kändes stort. Och det var kul att idag läsa om min insats i den lokala tidningen. Nu ska jag jobba ännu hårdare för att bli starkare så jag kan få chansen att uppleva detta igen på någon internationell tävling och då klara att slå världsrekordet. Jag tror tyvärr att jag drar bättre marklyft på träning än tävling, vilket kan låta konstigt. Men jag tror att det är så av fyra anledningar, jag är fräsch varje pass, jag är jävligt bra på att ladda inför ett marklyft så det blir ingen skillnad när jag kommer till tävling det är alltid på liv och död, jag slipper böja innan marklyften på träning och med tanke på hur mina sista knäböjar ser ut så tar dom mycket på rygg och baksida lår och sista anledningen varje tävling jag har kört har jag haft tyngre andra vikt än på tävling av olika anledningar främst då att på träning är det bara ett lyft som räknas, lyftet innan är inget värt där men på tävling är det inte det. Detta är inte för att på något sätt bortförklara något mer att jag tror inte att min markform nu på VM var sämmre än för två veckor sedan på träning förmodligen bättre men att jag behöver vara 7.5-10kg starkare på träning än vad målet på tävling är.

Eftersom detta är min första riktigt stora tävling finns det många jag vill tacka för denna upplevelse och för hjälpen jag har fått för att nå hit. Först vill jag tacka Svenska styrkelyft förbundet och de ansvariga där som gett mig denna chans och jag hoppas utvecklas så jag får chansen till internationella tävlingar igen framöver. Jag vill tacka Nadja som var en av mina två coacher på VM, hon har spenderat en hel del pengar för att följa med mig och hon var varit guld värd under hela helgen och långt innan det med, hon har funnits med i min hörna på nästan varenda tävling sedan vi träffades och det finns inget hon inte gör för mig när jag ska tävla och det underlättar sjukt mycket. Och hon lyckas som ingen annan att få mig på bättre humör även när jag misslyckas och blir besviken, så det är skönt att ha henne med då det har blivit en ovana att misslyckas med sista marklyften. Jag har inte träffat många som brinner så mycket för denna sporten som hon, för att själv tävla och för mig när jag tävlar så det känns helt rätt att hon varit med mig på VM för att dela denna otroliga upplevelse, hon har alltid trott på mig förmodligen mer än jag själv gör och jag tror till och med hon blir gladare för min skull än vad jag själv blir när jag lyckas. Min andra coach var Karolina Arvidsson som gjorde ett fantastiskt jobb som coach inte bara för mig utan för en mängd andra Svenska lyftare under VM, hon har mer eller mindre bott på arenan i 10 dagar men ändå ger hon allt för alla som bett om att få ha henne som sin landslags coach, det märks att hon är erfaren och kan det här. Jag lyfter verkligen på hatten för henne, hennes insats och hennes sätt att glädjas med lyftarnas prestationer.  Christian Ask tillsammans med sin farsa Olof Ask valde att sponsra mig med deras företag Nordiska Stålbyggen där jag dessutom är anställd det är värt ett stort tack. Men det är inte det ända Christian Ask gjort för mig, han är grundare för klubben jag tävlar för, Lessebo Styrkeklubb och vi blev riktigt bra vänner sedan första dagen jag kom för att träna med klubben, han har alltid trott på mig och när vi hade problem med att ha någonstans att träna så offrade han sitt garage och vi köpte in gym grejer tillsammans och där tränade jag länge gratis och tillslut var det bara jag som tränade där och det gjorde jag säkert i ett år själv. Han tränade i det kommunala gymmet men ändå fortsatte han att offra sitt garage för att jag skulle kunna träna där och jag hade fått göra det ännu idag om jag inte hade hittat ett gym jag ville träna på och det är stort. Min största sponsor är min mamma och pappa detta har kostat dom mycket pengar inte bara deras resa till Finland utan saker dom köpt till mig och sponsrat mig med inför tävlingen och det är jag otroligt tacksam för. Men redan sedan liten har jag tävlat i olika sporter simning, fotboll, pingis med mera och vad jag kan komma ihåg så har minst en av dom varit på de flesta tävlingar jag gjort och det har fortsatt så nu i vuxen ålder. När jag tävlar i Styrkelyft har dom åkte land och rike runt för att se mig tävla och det är väldigt få tävlingar av dm storlek eller större som dom har missat och jag har aldrig bett dom komma utan dom kommer för att dom verkligen vill se mig tävla även om det är en jävla konstig sport. Och nu har dom även följt mig utanför landets gränser och dom har bokat resa till Sundsvall för att se mig och min syster tävla på SM om 2.5 veckor. Samma sak gäller min äldsta syster med hennes kille och deras tre grabbar, även dom är på de flesta tävlingarna utan att jag frågar om dom vill komma, utan dom frågar mig när jag tävlar och har dom möjlighet att komma så kommer dom. Jag är väldigt tacksam för att dom vill komma och se mig tävla även om det blir en dyr resa då förstår man hur gärna dom vill komma och se mig tävla, av försåtliga själ missar dom SM då dom åkte med på VM istället. Även min andra syster som i vanliga fall tävlar på samma tävlingar som mig sedan en tid tillbaka och innan dess kom hon ofta och såg mig tävla , även hon följde med till finland för att heja på sin lillebror och se honom gå upp emot de starkaste i världen. Det är även hon som har filmat alla mina mina lyft så jag får dom sparade.  Denna gången blev min lillebror hemma för att vakta föräldrarnas katter, men annars dyker han upp lite då och då för att se mig tävla trots att han är helt ointresserad av sport, men han kollade på live sändningen. Jag har riktigt bra gym och klubbkompisar som jag tränar med både i Lessebo och i Växjö och det har hjälpt mig framåt, att prestera bättre, att lyfta mer och jag vet att många av dom har följt tävlingen och hejat på mig framför skärmarna. Och sist alla dom som glädjs åt att jag har fått chansen att göra denna tävling. För att sammanfatta det hela så har jag riktigt jävla bra stöd från familj och vänner.

STORT TACK TILL ER ALLA!!!

Share

Leave a Reply


*


Translate