MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
31

Vikt-igt!

Posted by Jonna Blind 0 Comment

Idag, måndagen den 31a augusti börjar det jag inte har sett fram emot alls. Jag kallar det för Hunger games eller Hungerspelen eftersom det återigen är dags för en ny dietperiod. 27 dagar fram till avresa till årets VM i Malaysia och 3-4 kilo som ska bort.

Vikt kan som många vet om framkalla ångest och dålig självkänsla. Man är inte nöjd med sin kropp och vill gå ner eller gå upp eller vill omfördela kilona till andra kroppsdelar. För min del så har jag så gott som alltid varit minst i olika sammanhang. Kortast, lättast. lite kontrast då min “bror från en annan mor” är dubbelt så stor så han med lätthet kan lyfta upp mig under armen och gå iväg med mig. Vilket har hänt flera gånger till min stora förargelse.

Att höra att man ser för smal ut. Att man ser svag ut. Hur en sån liten person som mig kan vara stark? Dagens samhälle har mycket fokus på bröst och rumpa och Kim Kardashian är idealet och jag har ingen rumpa så byxorna glider ner och brösten… hm. Nej. Sen finns det ju motsatsen till mitt problem där övervikten är jobbig. Det har jag ingen erfarenhet av men det handlar också om samma sak.

Nu ska jag alltså återigen deffa ner mig till under 50 kilo för det är min viktklass. Jag gillar att äta och jag gillar att äta vad jag vill och är sugen på. Men nu blir det strikt, jag kommer hinna bli less på kokta ägg och jag kommer dö lite inombords av att se andra äta sånt jag inte får. Allt är så mycket godare då man inte får och man räknar dagarna tills invägningen är över och man kan äta så att man år illa. Samtidigt som man måste ha koll på intaget så måste man försöka träna bra också. Tillräckligt med energi in och tillräckligt med energi ut utan att tappa av musklerna. Ångest om en träning uteblir eller om viktnedgången inte går som man vill.

IMG_20150409_103459

Egentligen är det rätt sjukt att deffa ner sig flera procent av sin kroppsvikt för att sen äta upp sig igen. Men jag gör det för att det tillhör en sport jag älskar och för att det är en utmaning i sig. Det är en balansgång mellan galenskap och stordåd. Jag tror jag ska göra en TANITAvägning och mäta muskel och fettmassa osv både nu i början av dieten och i slutet så jag kan se hur kroppen reagerar och lära mig mer.

MEN. Vet du ingenting om en persons mål, liv eller självkänsla och så vidare så kommentera inte personens vikt eller utseende. Tjock som smal. Försök vara nöjd med den kropp du själv har och om du vill göra en viktändring, fråga dig själv till vilket syfte? Är det för att du vill tävla som jag gör? Är det för att du har en hälsorisk? Hur som helst så ska det vara för din egen skull för att du ska uppnå något du mår bra av. Alla oss ser inte ut som Kim Kardashian eller Channing Tatum. Orange is the new black men jag säger att rainbows are the new black för oavsett färg eller form så har vi en egen resa med egna mål. Fortsätt med vad du mår bra av och kom ihåg att det sägs att i slutet på varje regnbåge finns det en skatt!

Share

Leave a Reply


*


Translate