MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
18

Det är mycket som inte är sant

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Ibland så blir man så genuint förvånad över en del av de osakligheter man får höra och läsa att man undrar hur i all världen någon alls kunde få för sig något så korkat. Det kan handla om allt från träning och kost till påstådda sanningar om flyktingar och tiggare. Det är egentligen inte det att det är svårt att avslöja oriktigheterna som är problemet, ofta är de så utomordentligt långsökta att det inte krävs någon större tankekapacitet för att avfärda dem. Det är snarare just därför att det är så korkat som man blir frustrerad över att teorin eller åsikten alls lever kvar. Obskyra dieter och specifika övningar som varje sunt tänkande människa kan räkna ut är fel med röven och en kritbit lyckad ändå bita sig kvar. Jag tror att det finns flera orsaker att det är så, och när de samverkar kan det mest bisarra bli seglivat.

Det första är det som ligger bakom talesättet “ingen rök utan eld”. De flesta någorlunda ärliga människor har nämligen svårt att tro att något kan vara helt och hållet påhittat. Man tror helt enkelt inte att människor kan vara så korkade eller oärliga att de helt utan grund och direkt taget ur luften börjar påstå saker. Problemet är att det visst finns sådana människor. Det innebär inte att alla som återberättar eller deltar i stollerierna är oärliga, men ursprunget kan faktiskt vara det. Den andra och kanske största orsaken till fenomenet seglivade dumheter är att folk har mycket lättare att tro på sådant de vill ska vara sant. En enda gång har jag gått på ett aprilskämt i media, och det var för många år sedan när Sportnytt berättade att det skulle bli ett stadslopp i Formel 1 i Stockholm. Det var i min värld så fruktansvärt fränt att allt kritiskt tänkande försvann ut genom fönstret, och jag blev direkt arg på den arbetskamrat som fick den föga avundsvärda uppgiften att ta mig ur villfarelsen. Jag ville helt enkelt att det skulle vara sant, men det var det inte.

Massor med folk vill att det ska vara sant att just deras diet med bacon och bananer ska utgöra någon nutrionell sensation som är svaret på allt, mest för att de gillar Elvismackor. Då blir det automatiskt så att teorin om Elvismackorna lever vidare, hur korkad den än är. Man vill att det ska vara sant att alla tiggare är representanter för rumänsk maffia, för då är det ju ok att hata dem. Det man vill tro på är man helt enkelt väldigt okritisk mot. Den tredje faktorn som är ett betydande inslag i kapitlet seglivade dumheter är internet. Likasinnade dårar världen över har helt enkelt lättare att hitta varandra nuförtiden.

Det påstods förr att rent statistiskt så skulle tillräckligt många apor vid tillräckligt många tangentbord till slut producera Shakespeares samlade verk. Internet har visat att det inte stämmer. Har man äntligen lyckats få en person att ta reson så levererar internet 100 dårfinkar till i diskussionen som hejar på. Så hur gott du än vill tro om världen och dina medmänniskor så kommer livet att bli mycket enklare om du med lite kritiskt tänkande inser att det finns väldigt mycket av det vi läser och hör som helt enkelt inte är sant.

Share

Leave a Reply


*


Translate