MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
25

Kunskap är inte makt

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det finns en rätt stor mängd människor i vårt samhälle idag som tror att om de bara lär sig tillräckligt mycket så kommer livet liksom att lösa sig själv. Alternativt så finns det de som undrar över varför det inte går bättre för dem i livet när de nu har fått så höga poäng på sitt IQ test. Nu är för all del inte kunskap och intelligens nödvändigtvis samma sak, även om det ofta finns en korrelation emellan dem. Men de har en gemensam egenskap som de för övrigt också delar med fysisk styrka, nämligen den att utan tillämpning är det i princip helt meningslöst.

Samma princip gäller också det vedertagna uttrycket ”Tid är pengar”. Min farfar som troligen är den klokaste människa jag känner brukar avfärda den idén med det mycket klokare talesättet ”Om tid vore pengar så skulle dagdrivaren kunna betala sina skulder.” Vilket de inte kan, eftersom tid inte är pengar, utan bara en förutsättning för att skaffa dem. Kunskap är heller inte makt, utan bara en möjlighet att skaffa sig den makten, om den används rätt. Ska vi hamna lite närmre våra egna subkulturer så syns det allra tydligast i armbrytning. Man vinner inget VM i armbrytning bara för att man är stark, men det är en i det närmaste nödvändig förutsättning.

Tävlar man i strongman så uppstår samma fenomen, även om det då kan bli lite mer av en filosofisk diskussion. Att bara vara stark hjälper inte om du har så dålig motorik att du ramlar framåt när du försöker att lyfta upp någonting från backen. Det är klart att det fortfarande går att hävda att man är jättestark eftersom man om man blir uppstagad och får lyfta en liten bit i rak linje klarar av väldiga vikter, men frågan är vilken nytta den gör om den inte är mer tillämpbar. För de allra flesta av oss är det inte brist på kunskap som är problemet, och därför är inte heller att skaffa mer kunskap lösningen på problemet. Är vi ärliga med oss själva, och tänker efter på all den kunskap vi faktiskt har, så skulle livet bli bra mycket mer framgångsrikt om vi faktiskt gjorde något med den där kunskapen.

Det är lite annorlunda med tid, även om det vanligaste är att vi beklagar oss över att vi inte har mer tid, snarare än att drömma om utopin att skaffa mer tid. Sanningen är den att mer tid faktiskt inte löser något. De tiggare som numera sitter på våra gator har faktiskt väldigt mycket tid, men det har uppenbarligen inte löst deras problem. Att Hafthor på det nu cirkulerande videoklippet får stryk i armbrytning av Devon Larratt innebär inte att han är för svag, det innebär att han inte tillämpar sin styrka. Så när du tänker över vad du ska förändra i ditt liv så är det viktigt att ha med sig insikten att kunskap inte är makt, tid är inte pengar, och styrka är inte segrar. De är bara verktyg för att nå dit.

Share

Leave a Reply


*


Translate