MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Här kommer ett tävlingsreportage från Sveriges Starkaste Man 2015 i klassen -90 kg. Text: Erik Wass Foto: Erik Sandin


-90-8Sveriges Starkaste Man 2015 -90 kg var den första finalen någonsin i klassen som har avgjorts i Sverige.

Finalen startade med Farmers Walk – Väskor på 125 kilo vardera i 20 meter. Här tog Henrik Jezek hem segern med 8,31 sekunder, fem sekunder snabbare än Jonny Gustafsson som var den enda som kunde hota Henrik i den grenen.

Gren två var Viking press på 100 kg. Jonny tog hem grenen med 19 reps ganska säkert, tre reps mer än tvåan Johan Lindahl.

-90-7

Inför tredje grenen, marklyft för max, visste många redan att både Jonny Gustafsson och Niclas Friberg skulle stå för showen, och det gjorde de med en delad förstaplats på 290 kilo. Det ska tilläggas att Henrik Jezek slog personbästa med 270 kilo (20 kilo mer än hans tidigare pb).

-90-2

Gren fyra var loading med två lastbilsdäck på 75 kg och två naturstenar på 70 kg respektive 90 kilo. Här såg man vilka som har ren styrka och saknar lite fysträning. Henrik Jezek, som dessutom håller på med maraton, tog hem segern två sekunder före Marcus Sörlin.

-90-5

Eldprovet kom nu i gren fem, Pillars of Hercules. Två stockar på 200 kg skulle hållas upp så länge man bara orkade. Där tog den rutinerade atleten Marcus Sörlin hem segern med dryga 58 sekunder. Lite överraskande var att Johan Lindalh bara kom sju sekunder efter och därmed tog en andraplats.

-90-6

Inför den sista grenen ledde Henrik Jezek med en poäng över Jonny Gustafsson. Fördelen för Henrik var att han fick kliva ut sist och hade allt i egna händer. Jonny fick upp den första stenen snabbast av alla i startfältet, men den andra stenen fick han problem med och tappade den just när den skulle upp på podiet. Tyvärr hade han inga krafter kvar, och stannade på en sten på 130 kilo. Henrik hade problem med den första stenen, men fick upp den, och då visste han att stenen på 140 kg var tvungen att komma upp då Jonny missade den. Henrik missade först, men tog tag i den igen och fick upp den. Därmed säkrade han vinsten, men han var inte klar där utan försökte också få upp 150-kilosstenen, men misslyckades. Men vad gjorde det när han visste att han vunnit? Vinnaren i grenen var Marcus Sörlin med tre stenar. Återigen hade han nytta av rutinen från sitt deltagande i tre finaler i klassen -105 kg.

-90-3

Resultatlista:

1. Henrik Jezek – Team Boxen Strongman Umeå
2. Jonny Gustafsson – Extremepower Gym Norrköping
3. Johan Lindahl – Sundkraft Gym Lund
4. Marcus Sörlin – Sollefteå Power Team
5. Brian Johansson – Extremepower Gym Stockholm
6. Christian Hägglund – Umeå
7. Niclas Friberg – Extremepower Gym Stockholm

-90-4


Här är en liten intervju med vinnaren Herik Jezek:

Inför tävlingen, hur var känslan?

Väldig nervös, press på mig på grund av hemmaplan och framför nära och kära.

Vilka grenar hade du på känn att du skulle klara bra?

Farmers Walk och loadingen, samt marklyftet med en ny dräkt.

Det ryktades att du skadade dig i låret i marklyftet. Stämmer det?

Baksida lår (hamstringen) fick förmodligen en bristning i 250-lyftet. Jag lyfte nog fel med dräkten då det tar tid att lära sig lyfta rätt.

Hur stort är det här för dig rätt idrottsmässigt?

Det är väl klart att det är stort, det ska jag inte sticka under stolen, det är egentligen det största jag har vunnit.

Nu när du ska till WSM i Norge, hur kommer träningsupplägget att se ut?

Jag kommer satsa 100% på kvalgrenarna, och om det skulle gå så väl att jag går vidare är det en stor bonus.

Sista frågan, är det några du vill tacka?

Stödet Från Team Boxen Strongman, och Erik Wass, Emil Almroth, Sebastian Dimantins, samt självklart min fru Liselott och mina barn.

Henrik ger också mycket stort beröm till Jonny Gustafsson som låg så jämt med Henrik under hela tävlingen.

-90-1


 

Share

Leave a Reply


*


Translate