MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Det gamla talesättet om att man kan leda en häst till vatten men inte få den att dricka har kompletterats av den nutida sanningsägaren Dilbert. Ni vet, den tecknade seriestrippen som utspelar sig i kontorsmiljö, med en rätt trött ingenjör och en mycket cynisk liten hund, kallad Dogbert. Deras vidareutveckling av talesättet är att man kan leda en häst till vatten, men om man ska få den att dricka behöver man vattenslang och silvertejp. Det är förhoppningsvis tänkt som ett rent skämt, men det finns ett område där det tyvärr har blivit precis det vi håller på att göra i vårt moderna samhälle. Jag tänker på kommunikation som ju har fått så ojämförligt mycket verktyg i vår tid att det verkar helt orimligt att det skulle kunna misslyckas.

Vi som på olika sätt arbetar med att kommunicera med olika grupper vet dock att det tyvärr inte alls är orimligt, utan misslyckas allt som oftast. Det beror i sig på att det för att kunna kallas kommunikation faktiskt måste ha en mottagare som på något sätt tar emot och processar budskapet. När man betänker den uppsjö av kommunikation som folk nuförtiden gör sig till del av genom nätet och sociala medier så är det helt obegripligt och en ren provokation att det ska vara så svårt att få fram en del saker. Folk kan hitta, läsa och komma ihåg en obskyr teori om Putins bakgrund, familjen Rotschilds manipulativa styrande av världsekonomin sedan Hedenhös, men har ingen aning om att träningen skulle börja en kvart senare i torsdags, trots att det har skrivits ut i lämplig Facebookgrupp. Man är till 100 % tvärsäker på detaljer i islamsk teologi, men har inte koll på de gemensamma värderingar som gäller på gymmet om hur man uppför mot andra tränande.

Min poäng är att idag så har i princip alla möjlighet att ta reda på allt, och att då vissa saker ska vara så förtvivlat svårt att få fram kan inte bero på något annat än bristande intresse. Ska man då inte börja att stressa ihjäl sig så måste man motstå frestelsen att börja ta till vattenslang och silvertejp. Vill hästen inte dricka så slipper den. Kan man inte ta reda på och minnas en träningstid utan att någon hela tiden måste flytta upp den längst upp i tråden för att man ska hinna skymta det mellan sina selfies så får man vara hemma. Kommunikationssamhället ställer faktiskt en del krav på den mottagande parten, och att ursäkta sitt eget bristande intresse för träning, gymöppettider eller liknande med att informationen är dålig är i vår tid rena dumheter.

Ni som är förskräckta över min liknelse med vattenslang och silvertejp och funderar på att ringa djurskyddet kan jag lugna med att jag varken har ansvar för eller tillgång till hästar i min vardag, men jag har i alla fall lärt mig en sak under mina besök på landsbygden. En törstig häst behöver inte ens ledas till vatten, den går själv.

Share

Leave a Reply


*


Translate