MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
04

Det finns fantastiska teorier

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Informationssamhället är något alldeles fantastiskt, i den bemärkelsen att distribution av information, eller för den delen desinformation, inte längre är en flaskhals som kontrolleras av några mer eller mindre kunniga bedömare. Vilka stollerier som helst kan numera spridas hur långt som helst, eftersom stollen själv har tillgång till hela världens informationsflöde, i alla fall i teorin. Förr fanns det så kallade gate keepers på media, som hade i uppgift att sortera bort det värsta vansinnet innan man lånade sina kanaler till det. Begreppen foliehatt och strålkärring myntades av just den här yrkesgruppen, som en beteckning för de som ville få mer eller mindre fantasifulla teorier publicerade. När de sedan blev bortsorterade så föddes ännu vildare teorier om varför, att det saknades belägg för deras påhitt figurerade däremot aldrig som förklaring.

Nuförtiden är de inte beroende av att ta sig förbi gate keepers, de kan publicera stollerierna själva, vilket de också gör. På något märkligt sätt är det dock fortfarande medias fel att folk inte tror på deras vansinne, inte i den utsträckningen de vill i alla fall. Den som tror på konspirationsteorierna om de stora mediehusens detaljerade kontroll av informationsflödet har uppenbarligen ingen som helst kunskap om hur media fungerar, journalister och publicister är inte så lättstyrda som foliehattarna tror.

Det här är sanningar som i allra högsta grad gäller träning och kost också. Nästan alla som håller på med någon form av träningen har starka åsikter om vad som fungerar och är bra. En del av dessa stämmer naturligtvis, men de som inte stämmer eller har någon faktagrund sprids med samma iver. Faktum att inte ens den svenska kompromissen att det kanske funkar för dem är sann. Vissa saker funkar inte, för någon. Inom medicinen som har ett alldeles eget språkbruk så finns begreppet evidensbaserat. Att man använder det uttrycket beror förmodligen från början på att man inte förfogade över en duglig översättare, utan helt enkelt uttalade det engelska uttrycket på svenska, och trodde därmed att det var lite finare. I sak betyder det helt enkelt bevisat. Inom vården får man inte hålla på sådant som inte är grundat på bevisning, eftersom folk kan dö. Att någon läkare har en skojig teori om hur man skulle kunna göra hjälper inte, försöker han att tillämpa det innan det är bevisat så ryker legitimationen.

Så här är det inte med träning och kost, utan folk anmodas att tillämpa allt möjligt, även om det kan ha ihjäl dem på sikt. Eftersom flaskhalsen och gate keepers numera är borta så är det enda sättet att hantera det att du lär dig att fråga efter bevis själv, och med bevis menar jag inte en hänvisning till en annan stolle. Min far brukar berätta om en alkis som berättade att det heter att något luktar pyton på grund av att pytonormar tycker så mycket om sparris, och därför luktar det väldigt starkt när de kissar. Det var innan Internet, numera är det inte ens en speciellt långsökt teori, jag ser dagligen mycket värre.

Share

Leave a Reply


*


Translate