MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
25

I förberedelse för vad?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Jag har alltid sagt att man inte kan veta exakt vad man förbereder sig för, eftersom livet på lite längre sikt är alldeles för komplext för att tro att man ska kunna detaljförbereda sig. Självfallet kan man på kort sikt detaljförbereda sig, man kan fokusera på en tävling eller en serie specifikt och rikta in sitt liv och träning på just detta, och ser till att formtoppa till det specifika tillfället. Långsiktigt måste man däremot bygga så att man förbereder sig på ett bredare sätt, för sådant man tror eller vill kommer att hända i livet i allmänhet.

Antingen man vet vad det är man förbereder sig för eller inte så blir på längre sikt det liv man lever och den träning man gör i sin helhet en förberedelse. Det får i sin tur den konsekvensen att en hel del av det man gör i livet fungerar både som förberedelse och för sig egen skull, och då börjar vi hitta kärnan i ett framgångsrikt träningsliv. När man är medveten om att till och med de tävlingar man gör, utöver sitt egenvärde i nöje och bekräftelse, också är en del av förberedelsen för resten av livet, eller nästa stadie i livet, om man så vill, så är inte varje dag allt på ett kort. Att man åkte till VM:et för att lära sig innebär inte att man inte kan vara glad åt den framgången man faktiskt uppnådde. Åkte man med å andra sidan med ett tävlingsmål så innebär det inte att det inte blev riktigt lärorikt inför framtiden, oavsett om målet uppnåddes eller inte. Livet är både nu och en förberedelse. Rent generellt sätt så är det nog så att vi tycker oss vara klara med förberedelserna lite tidigare än vad vi egentligen är.

Ett utmärkt exempel finns i den bibliska historien, där Mose, ni vet han i vassen som sedan ledde Israels barn ur Egypten. Tack vare episoden med vassen uppfostrades han som prins i Egypten, och tyckte så småningom om i vuxen ålder att han i kraft av sin prinsutbildning nog var klar för att befria sitt folk ur slaveriet. Det magplaskade rejält, och det krävdes en tilläggskurs på 40 år innan han var klar. Han hann göra rätt mycket i livet innan det var dags för huvuduppgiften. Nu blir tanken med huvuduppgift i livet lite lättare att till sig om man har min livsåskådning, då man tror att man faktiskt har en uppgift i livet, oavsett om man känner till den i detalj eller inte. Men även om man inte har det kan det vara lättare att ha tålamod med livets med- och motgångar om man inser att det är en förberedelse.

Jag har haft mycket roligt i år, med SM, EM, och VM i armbrytning, WAL-kval, Zloty Tur, Bilsport Performance och Custom, Gatebil, Trucking Festival, Lastbilsträff i Ramsele, Sveriges Starkaste Man, Sveriges Starkaste kvinna, ett antal andra armbrytar- och strongmantävlingar, ett 70-tal Eurosportsändningar, 50 krönikor och några artiklar i BODY, 18 cigarrpoddavsnitt och ett oerhört stimulerande vardagsjobb, med galor, seminarier, Almedalsprogram och annat. Men jag kan ibland bli lite frustrerad över frågan om meningen med allt jag håller på med. Det är då det är viktigt att komma ihåg att allt detta också är en förberedelse för något annat, något viktigt som livet egentligen handlar om. Vad det är? Vi får se, men likt Karl-Bertils ömma moder så har jag något religiöst i blicken.

Share

Leave a Reply


*


Translate