MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
14

Lite tankar om personbästa

Posted by Josefin Lundgren 2 Comments

Då veckan har varit kantad av diverse krämpor som inte beror på träningsvärk utan att kroppen försöker hantera nya jobbet (!!) med alla nya människomöten och nya bakterier har jag inte kunnat träna i veckan så sitter och skriver inlägg om mina tidigare prestationer istället.. och nya mål för 2016 såklart!

Passet jag beskrev från helgen är ett ganska vanligt pass för mig när det gäller ben. Ett tag körde jag flertalet set box squat (se albumet Weight training på min Facebook sida för bild på vad det är) då mina knän har strulat i perioder. I dagsläget har jag försökt komma tillbaka till böjen då jag tycker det är en bra övning som jag försöker köra utan bälte på de lägre vkterna. Mitt mål för 2016 är ett ganska starkt hopp: 140 kg. I dagsläget ligger mina maxlyft på ynka 105 (på styrkelyftstävling) och böj är något jag vill bli starkare och borde kunna bli då mina prestationer i andra övningar som kräver ben (ok + farmers!!) är så mycket högre.

En annan övning många frågar mig om när jag berättar att jag tränar det jag gör är bänkpressen. Bänken har för mig varit lite hatkärlek då jag tycker det är svårt att få till en bra teknik (jag har tenderat att släppa spänningen i bottenläget och således “dunkat” vikten i bröstbenet vilket är varken skönt eller bra”. Jag har dock kämpat på och kört väldigt mycket med sk Fatgripz som gör stången svårare att hålla i för greppet. Detta har resulterat i ett pb på 75 i dagsläget (kika på @strongwomanjossan) och målet för 2016 är 85kg.

Den tredje stora övningen är marklyftet och det är en övning det har visat sig att jag är relativt bra på (tillochmed jag är övertygad om det nu) utan att tycka att den är speciellt utmanande. Jag trivs med konceptet och de få “reglerna” marklyftet innebär. Kort och gott: lyft stången från marken upp till fullt utlåts läge i höften. Väldigt svårt att missförstå. Jag började min resa tillsammans med marklyftarstången på 40kg och hävdade då att detta var krångligt nog (detta var kring 2013/2014). I dagsläget ligger mitt pb på 165kg vilket jag tog i maj 2015. Slutet på 2014 låg pb på 140kg, och jag märker skillnaden i mitt lyft. Jag utmanar min rygg varje vecka i flertalet olika övningar men sedan jag började träna kronlyft (marklyft där du börjar med stången precis under knäskålen) upplever jag att min styrka när stången är kring knäna har förbättrats och jag vet inte exakt vart mitt pb i marklyft ligger idag. Målet för 2016 är 180. Också där ett ganska högt mål men å andra sidan gillar jag att pressa på mig själv 😉

Jag kommer skriva ner lite tankar kring strongwoman-grenarna också i dagarna så glöm inte att kika förbi här!

Du som läser, kommentera gärna så jag vet vad du tänker om det du läser 🙂

Share

2 Responses so far.

 1. Mattias skriver:

  Hej,

  Starka lyft som fan! Squat 140 på låter svårt på ett år, men I’m sure you can do it!

  Har du provat Spoto Press för Bänken, den borde hjälpa som fan att hålla tension, speciellt i ryggen i botten av lyftet. Jag är confident att du kan få en 90-95kg bänk innan året är slut.

  DL är min favorit också, by far. Jag finner att jag deadliftar lite för ofta, å bänkar lite för sällan. Bänk är djuriskt tråkigt, och jag har jämt problem med min underarms skada, medans deadlift bara känns awesome.

  Själv sattsar jag på en solid 600kg innan året är slut:
  260 DL
  200 squat
  140 bänk

  Sq och DL borde gå lätt, fast har tvivel om bänken då jag aldrig blir kvitt min skada :/

  • Josefin Lundgren skriver:

   Hej!
   Vad roligt att du kommenterar 😀
   Har inte testat, ska kolla upp! Tack för tipset!

   Vad har du för skada i underarmen?

   Låter som bra mål! Hur ligger du till i dagsläget?

   Josefin

Leave a Reply


*


Translate