MAXstyrka

Allt inom kraftsport

feb
05

Ryggen, den viktiga ryggen!

Posted by Josefin Lundgren 0 Comment

Är det någon fråga jag ofta får så är det “- Vilken muskel är viktigast att träna?” och jag har funderat i dagarna på vad det är jag brukar svara på den frågan och varför jag tycker så. I de sporter jag aktivt tränat i livet (kampsport, styrketräning och strongwoman) så har de alla haft en sak gemensamt enligt mig: en stark rygg och en stark bål. Detta låter säkert självklart för vissa men absolut inte för andra. För kampsportens del blev ryggen avgörande för att orka med alla kast, låsningar och fall. Detta för att hålla fast alla lemmar. Under min kampsportskarriär hade jag aldrig problem med ryggen utan de få skador jag fick handlade om alla irriterande leder såsom fötter, tår och handleder. Jag tror detta beror på att läran om kroppen verkligen satte sig för mig. Vikten av uppvärmning, vikten av att lita på kroppen – men utmana den. Min kära syster har alltid skojat med mig om att jag har en ganska “krabblik” hållning. Detta har jag givetvis tolkat till min fördel efter många år och insett att hon nog har haft rätt hela tiden ändå. Min “krabblika” hålling har gett mig ett stabilt mittenparti helt enkelt. Detta har gjort att de olika påfrestningar som min kropp utsatts för genom åren med olika sporter inte gjort den svagare utan snarare extremt mycket starkare..

För att träna ryggen så har jag fått lära mig att jobba bort en alltför grov svank, något som jag fick höra om redan som ung att jag behöver stabilisera magen för att kompensera för svanken. Sättet jag har jobbat bort detta är att alltid lägga in övningar som övar magen att ta i på ett relativt passivt sätt. Iom satsningen på Strongwoman har magen fått ännu mer att bita i då det inom den sporten nästan borde vara obligatoriskt att träna upp en stark mage. Att ta i passivt kan t ex vara att köra övningar som medvetet är lite instabila, att  t ex byta ut en maskin mot fria vikter – detta tränar kroppen att hålla balansen och såvis magen. En annan stabilitetsövning hittar ni på min Instagram (strongwomanjossan) och Facebook; military press med hängande vikter. Den övningen provade jag under axelpasset idag och jag kommer definitivt köra den mer! Kombinationen av att öva press som jag enligt mig själv är rätt svag i och öva stabiliteten i bålen genom att vikterna sitter fast i gummiband = rör på sig under hela pressen gör att bålen verkligen får jobba!

För att låta min kropp fortsätta på det spår jag ligger och trycker i nu så har jag beslutat mig för att investera i regelbundna besök hos en massör/naprapat här i Kungshamn för att hela tiden se till så alla muskler ligger rätt och kotorna inte sätter sig.

För att inte göra detta inlägget så långt så kan jag sammanfatta mina tankar kring ryggen med att den är livsviktig för både livet och träningen, detta för att den sammanlänkar alla mer eller mindre bångstyriga lemmar vi har samt håller vår tyngdpunkt rätt. Vi ska vara snälla mot våra ryggar (läs träna, vila och ät).

 

Josefin

Share

Leave a Reply


*


Translate