MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
04

Baksidan ska stämma

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Ibland händer det att man dras in i en diskussion om en film där man bara har sett trailer, eller om en bok som man bara har läst baksidan på. Självfallet är det inte på något vis en fullödig bild av varken filmen eller boken, den är till för att generera ett intresse för den, och få betraktaren att titta på hela filmen eller läsa hela boken. Även om det är huvuduppgiften så kan man väl ändå begära att den summariska bild som sammanfattningen ändå ger på något sett återspeglar verkets helhet, om än väldigt kortfattat. Alltså ska man kunna begära att den ska ge så pass mycket information att man kan säga att den verkar bra, eller att det verkar vara den typen av film, eller något annat försiktigt utlåtande.

Om jag till exempel ser en trailer för en Bondrulle, så tycker jag att det kan vara rimligt att i ett samtal utan att ha sett den få säga att jag tycker den verkar bra, eller dålig, vilket kanske är troligare. Självfallet kommer jag inte att kunna ha en grundad, utförlig åsikt förrän jag faktiskt har sett filmen, och den som redan har sett hela filmen har rimligen tolkningsföreträde, men har de valt att ge mig en bild via trailern så får de finna sig att jag tror på den bilden.

Det här är också väldigt tillämpbart på människor, hur de ser ut, uppför sig och väljer att klä sig. Precis som ett bokförlag väljer att publicera en kort text för att försöka sammanfatta boken för den som ännu inte läst den, precis så ger vi en bild av oss själva till de som ännu inte hunnit lära känna oss. Med människor så uppstår dock ibland en märklighet som inte finns med filmer och böcker, nämligen att avsändaren blir sur när betraktaren tror på sammanfattningen. Att tro att någon tycker om att folk tittar på deras fysik är ingen orimlig slutsats när någons kläder exponerar sagda fysik, och då håller det inte att bli sur för att någon kommenterar bicepsen (vilka armar du har!) eller har svårt att få blicken ur den mycket generösa urringningen. Det går inte heller att påstå att du tränar för att må bra när hela din uppenbarelse, framtoning, utrustning och inte minst hållning när du drar mark gör vad som för ett kilo till på perset.

Det som bildligt talat står på baksidan av boken då är ”Hellre stark än lycklig” och då kan du inte bli arg för att folk inte tror att du tränar för ditt välbefinnandes skull. De tror helt enkelt på det som står på baksidan av boken, och drar slutsatsen att boken är det den utger sig för att vara. Politik är ett annat område där folk blir arga för att man tror baksidan på boken. Nästa gång du på Facebook försöker få mig att tro att jag skulle förstå att du inte är rasist om jag kände dig bättre, så tänk då på att eftersom vi av någon anledning är facebookvänner så ser jag vad du väljer att dela, vilka källor du väljer att citera, och vilka skämt du tycks tycka är roliga. Så länge baksidan ser ut så får jag faktiskt ingen större lust att läsa boken.

Share

Leave a Reply


*


Translate