MAXstyrka

Allt inom kraftsport

apr
15

Lite hyfs kan man begära

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det finns en Kinarestaurang i USA vars reklamskylt dök upp på diverse humorsajter. Uppenbarligen hade ägaren tröttnat på att folk mer eller mindre åt honom ur huset, eftersom han hade begått misstaget att ha en ”Ät så mycket du kan”-buffé. Möjligen hade han också oturen att då attrahera medlemmarna i det lokala strongmangymmet. Hur som helst såg han sig föranledd att förtydliga sitt erbjudande med undertexten. ”Ät så mycket du kan betyder sätt dig, ät det du kan, res dig, åk hem! Betyder inte sitt hela dagen!”. Å ena sidan kan man kan tycka att han fick skylla sig själv, å andra sidan får man förstå irritationen över att folk inte kunde visa allmänt hyfs och respektera andemeningen i erbjudandet. Tanken är ju att folk verkligen ska få äta sig mätta, inte försöka matcha Jabba the Hutt i frosseri.

När jag gick på gymnasiet fanns ett fik i Värnamo där det ingick obegränsad påtår på kaffet, vilket fick till följd att jag och mina vänner använde det som sällskapslokal, ockuperade ett bord i timtal efter att ha betalat för den första koppen i början på eftermiddagen. Slutligen började de helt förståeligt att vägra att sälja bara kaffe, utan krävde att man köpte något till. Vilket fick till följd att vi köpte en pepparkaka till första koppen och sedan satt vi kvar ändå. Det var naturligtvis inte det som var tänkt, dels drack vi mer kaffe än vad som var rimligt för den där koppen vi betalade, och dels blockerade vi annan försäljning eftersom vi satt i timtal och tog upp plats på konditoriet.

Det som gör den här typen av beteende så svårt att hantera utan att bli otrevlig för den kinesiske krogägaren i USA, eller för den delen för fiket i Värnamo är att det inte är de som går över gränsen. Det är nämligen gästen som har valt att vara otrevlig genom att missbruka ett erbjudande, och då blir det nödvändigt att kliva lika långt fram för att rikta upp det. Nu kanske du undrar vad det här har med oss att göra, bortsett från att de kanske händer nu och då att folk i våra kretsar äter en hel del. Jag tänker faktiskt närmast på att det nu och då händer att folk tror att gymkort berättigar till precis vad som helst på gymmet om det inte är uttryckligen förbjudet. Egentligen är det sorgligt att det ska behöva sättas upp lappar om att ställa eller hänga tillbaka vikter på ett ställe där vuxna människor tränar.

Eller att diskussionen om att curla i powerracken ska behöva föras. Om man står och gör en övning som man kan göra var som helst på gymmet i en utrustning som är till för något som inte kan göras någon annanstans bara för att det inte är uttryckligen förbjudet så är man antingen egoistisk eller korkad, möjligen både och. Att du har betalat och att allt inte är detaljreglerat är ingen ursäkt. Även kinesiska krögare och gymägare har rätt att förvänta sig lite hyfs.

Share

Leave a Reply


*


Translate