MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
27

Mer lika än olika

Posted by Anders Axklo 1 Comment

Jag befinner mig mitt i ett EM med 30 nationer från hela Europa och över 750 deltagare. Det svenska landslaget gör som oftast en strålande insats, medan jag är speaker och konferencier och arbetar i tävlingsledningsstaben tillsammans med en väldigt brokig grupp. Tv-produktionen sköts av min polske vän från Gydnia, sekretariatet sköts av en rumänsk systemingenjör, invägningen sköts av en ungrare och en slovak med datafirma och ett förflutet i bankbranschen, logistiksamordnaren är bulgarariska, antidopingarbetets ordförande är belgare, huvuddomaren är engelsman och det internationella förbundets revisor är norrman och jobbar åt norska skatteverket till vardags. Och så vidare. Är man på ett sådant här mästerskap och håller sig till sitt landslag så är det naturligtvis lätt att dela in deltagarna i två grupper, nämligen vi och dom. Vi är det landslag man själv tillhör, och dom är då alla andra.

Det är möjligt att det i rent tävlingshänseende kan vara en bra inställning för att hålla fokus på sin idrottsliga utmaning, men i social mening och för att utvecklas och ha så trevligt som möjligt så är det ganska odugligt, och utgår dessutom från ett rejält tankefel. Det är ju så att även om vi i det här fallet är en homogen grupp så är inte dom det. Hur korkat det än är med fördomar mot en folkgrupp grundad på generaliseringar så är det ett intet mot idiotin att klumpa ihop folk utifrån den enda gemensamma nämnaren att de inte är svenskar. I bussen på väg ut till ett mycket trevligt kalas med funktionärerna blev det väldigt tydligt att i stort sätt ingen hör ihop mer med något annat land än något annat. Det gemensamma språket blir engelska, och nationer som ur ett första svenskt perspektiv kan tyckas ligga nära varandra kommunicerar med staplande engelska och glada skratt.

Nu har jag dessutom bara nämnt de nationer som funktionärerna jag arbetar ihop med kommer ifrån, vi har dessutom länderna från Kaukasus som absolut inte alla är nästan samma, det är en värld av skillnad i kulturer mellan länder som från vår horisont tycks vara ungefär lika. Att Ukraina och Ryssland inte är samma sak har i alla fall de flesta tyckts lärt sig eftersom man knappast invaderar sig själv. Som svensk har jag en del gemensamt med de flesta, olika saker med olika nationer, liksom andra nationer kan ha vissa saker gemensamma, och andra inte. Att de inte är svenskar är dock inte en egenskap, och om man bara utgår ifrån det så kommer man att missa väldigt mycket.

Naturligtvis är detta något att beakta inte bara gällande nationaliteter, utan på väldigt många av livets områden. Om du envisas med att dela in världen i vi och dom, och sedan utgår ifrån att dom är lika homogena som din lilla värld så kommer du att missa väldigt mycket. Jag inser att det är stora steg att ta om man inte har varit utanför 70-skyltarna, men ett bra sätt att komma ihåg är att hitta fler man har något gemensamt med, så kommer ”vi” att bli fler, och ”dom” färre, tills du till slut får upp ögonen för det som faktiskt är verkligheten. Det finns bara vi, inte dom.

Share

One Response so far.

  1. Anders Gustafsson skriver:

    Bra Axklo !!

Leave a Reply


*


Translate