MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
20

Om

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det finns nog ingenting som kan vara så nedbrytande för det mänskliga psyket som ordet om. De ändlösa spekulationer och självplågerier vi utsätter oss för med att fundera på vad som hade hänt OM vi bara hade gjort ditt eller datt. Dessutom så finns det en del roliga talesätt, det klassiska svenska om att om kärringen hade skjutit björn med kvastskaft om inte ordet funnits är visserligen väldigt krasst och tydligt, men ett engelskt med samma motsvarighet är roligare. Om min faster hade haft pung hade hon varit min farbror.

Mest nerbrytande är ordet naturligtvis just när man funderar på sådant som har hänt, och hur annorlunda allt hade varit OM man tränat ordentligt, orkat hålla dieten, satt upp tydliga mål eller vad det nu är man inte har gjort. Men det är i framåtblickande planering som ordet kan bli riktigt farligt, eftersom det möjliggör riktiga luftslott i huvudet. I mitt fall är en ganska vanlig variant allt som jag ska göra, och hur jag ska inrätta mitt liv OM jag råkar vinna hejdlöst mycket pengar på lotto. Det är riktigt tidsslöseri, dels eftersom det nog är sådant man med stor glädje hinner klämma in något planeringsmöte runt när det i så fall händer, och dels eftersom det är djupt osannolikt rent matematiskt att man faktiskt skulle vinna. I mitt fall är det dessutom alldeles särskilt osannolikt eftersom jag inte ens spelar på lotto. Att med hjälp av ordet om tillåta mig att sitta och planera framtida jaktmarksinköp, bilparker och lägenheter med hiss rakt upp i hallen har på sin höjd samma underhållningsvärde som en dålig dokusåpa som bara finns i mitt eget huvud. Jag vill inte använda ordet realityserie eftersom det har oerhört lite med någon verklighet att göra.

Ett mycket lämpligare ord är det tyskarna har hittat på för att kunna spela upp tänkta scenarior för sig själv inne i huvudet. Kopfkino. Så länge du har med ordet om i din planering, ditt träningsupplägg eller i din uppsatta mål så har du gjort det möjligt för dig själv att hantera dem som rena fantasier, och ett steg värre, tillåter dig att presentera rena fantasier för din omgivning som om de faktiskt vore planer. Ett mycket nyttigt experiment är att tvätta igenom ditt språkbruk när du redogör för framtid och planer och ersätta ordet OM med ordet NÄR. Sedan reviderar du planer och målsättningar så att de låter rimliga även utan ordet OM, och då är du eventuellt i närheten av vad som faktiskt är rimligt.

Min absoluta favoritanekdot i frågan kommer som många andra roliga talesätt från antiken. Filip av Makedonien hade besegrat och intagit ett antal grekiska stadstater, och istället för en direkt attack sände ett brev med ett krav på kapitulation till Sparta. Ordalydelsen, något parafraserad var ” Ni anbefalles att överlämna er omgående, för om jag intar ert land med min armé kommer jag förstöra era gårdar, döda ert folk och jämna era städer med marken”. Det Spartanska svaret som skickades tillbaka brevledes var mycket koncist.

”Om.”

Share

Leave a Reply


*


Translate