MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
06

Regler är till för idioter

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Ibland kan det vara lätt att missförstå mig, och tro att jag tycker att det är skillnad på folk och folk. Att det som gäller för den ena inte behöver gälla för den andra. Så är det verkligen inte, jag förväntar mig generellt att folk ska uppföra sig oavsett vilka de är. De allra flesta förstår det, och då behöver man inte börja detaljstyra uppförande med regelverk. När min snart 17-årige son ska bort till någon kompis, eller sova borta, så utfärdar jag inga speciella regler, utan ber bara att få veta var han är i händelse av orsak, i övrigt har han ett alldeles utmärkt gott förstånd att följa om vad som är lämpligt eller inte. Det innebär inte att jag inte nu och då kan tänka mig att det blir fel i bedömningen ändå, men det blir mindre fel än om jag skulle försöka ställa upp regler.

Regler har nämligen den egenheten att de tar förståndets plats som riktlinje. Så fort absoluta regler tillkännages, så innebär det också att allt som inte uttryckligen berörs av reglerna verkar ok, eftersom det ju inte står något i reglerna om det. Man stänger av det egna förståndet och ansvaret, och överför ansvaret till den som utfärdat reglerna, som ju faktiskt övertar det ansvaret i och det att reglerna formuleras. Vägräcken kan väl tyckas vara en rimlig försiktighetsåtgärd, men nu och då får man se där de håller på att reparera eller ersätta att det kommit upp en skylt där det står ”Vägräcke saknas”. Jag undrar alltid vad det är för medtrafikanter jag har, och vad de förväntas göra med den informationen. Rimligen så försöker väl folk hålla sig på vägen ändå? Ska man behöva varna särskilt för att det är dåligt att åka ut för stupet bredvid vägen? Kan man stämma vägverket om man åker av vägen där inte vägräcke finns?

Tyvärr finns det ju de som har stängt av förståndet redan i förväg, och sålunda tvingar fram regler, likt vägräcken eller till och med varningsskyltar om att dessa saknas. Det är för dessa idioter jag menar att regler egentligen är till. Det är inte så att jag menar att den som är tillräckligt förnuftig inte behöver följa reglerna, det behöver de visst det, precis som alla bilister behöver hålla sig på vägen. Vägräcket är till för de som inte klarar av att hålla sig på vägen själva, och precis så är det med regler. Om du märker att du väldigt ofta kommer i kontakt med reglerna, och så att säga ständigt kör emot räcket i din framfart, och att egot blir lite buckligt av den ständiga påminnelsen att du inte får köra av vägen, så kanske det finns en anledning att tänka till. För de allra flesta så är det självklart att det kan bli väldigt dåligt av att knapra eller injicera sånt som kroppen inte har i några större mängder naturligt. Det är inte för dem lagar och regler finns, de behöver dem inte. Det är för er andra som ligger och gasar dikt an mot vägräcket och annars skulle åka ut i stupet.

Share

Leave a Reply


*


Translate