MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
29

Racet mot halvtonnet

Posted by MAXstyrka 1 Comment

Om ett par veckor, den 9 juli, hålls Europas Starkaste Man 2016 i Leeds, England. Vid sidan av den tävlingen hålls dessutom “World Deadlift Championships 2016” där världens bästa marklyftare ska mötas för att se vem som kan lyfta mest, och det här året finns det stora förhoppningar om att världsrekordet återigen ska slås. Frågan är bara med hur mycket.

Racet mot det omöjliga halvtonnet har startat på allvar, och i täten ligger engelsmannen och världsrekordinnehavaren Eddie Hall som har gått ut och lovat att han kommer dra 500 kg snart. Hack i häl finns det ytterligare fem atleter som har kapacitet att lyfta 450 kg eller mer: Brian Shaw, Benedikt Magnusson, Andy Bolton, Hafthor Björnsson och Jerry Pritchett.

Dessutom har Zydrunas Savickas,Terry Hollands, Mark Felix och Laurence Shahlaei kapacitet att göra över 430 kg.

Vår svenska superstjärna, Johannes Årsjö, har ett personbästa på 420 kg, och det satte han för två år sedan i samma tävling.

Det här året är vikterna satta till 400, 420, 440, 465 och 500 kg. Att ha drömgränsen 400 kg som ingångsvikt vittnar om hur otroligt långt den statiska styrkan har utvecklats de senaste åren.

Om vi förutsätter att samtliga av dessa atleter kommer till tävlingen så kan tre personer göra 465 kg. Eddie Hall, Brian Shaw och Benedikt Magnusson. Brian har just blivit pappa, och han är inte säker på om han kommer tävla, men om han gör det kommer Eddie att få sällskap upp till 465 kg. Väl där lär det ta stopp även för Eddie.

Johannes kommer ta 420 kg igen, och han lär ha mer i tanken, men hoppet till 440 kg lär bli lite för stort det här året.

Vilka tror ni kommer topp-3, och kommer någon att bryta 500-gränsen?

thormark

Share

One Response so far.

  1. Fredrik Svensson skriver:

    Trist att dom inte har runt 480 som en vikt också. Jag tror inte på 500.

Leave a Reply


*


Translate