MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
11

Intervju – Stisse siktar på nr. 12

Posted by Jimmie Trywall 0 Comment

En vanlig person, låt oss säga en som jobbar på ett stort lager, han eller hon ska flytta på stora gods. Hoppsan, detta var väldigt tungt, låt säga närmare 500 kg. Samma dag ska denna person skifta från vinterhjul till sommarhjul, domkraften åker fram eller en tid bokas på närmaste däckverkstad.

Kanske denna person åker på semester, kanske till Hofors. Behöver lyfta upp en stor pall med bröte. Personen i fråga, stoppar en förbigående herre, frågar;

Har ni någon truck i Hofors?

Mannen skrattar och säger att det visst finns en truck. Han bor en dryg km härifrån. Han menar alltså Hofors egna mänskliga truck: Stefan “Stisse” Bergqvist.

Foto; MAXstyrka

Foto: MAXstyrka

Tjena Stisse! Hur står det till?

Allt bra med mig tack. Hoppas allt är bra med dig?

Alla tiders här med. Nu är sommaren här. Har du några planer för semestern?

Blir stort sett bara tävlingar hela semestern som vanligt. Haha! Men jag ska nog unna mig någon öl och några vändor med raggarbilar också.

Alla vet vi ju sedan tidigare att du har kört 11 finaler i rad. Ska detta år bli det 12:e?

Målet är det iallafall, men motståndet i år för mig är tuffare än någonsin så jag måste nog lägga i en växel till om jag ska lyckas.

Vilka kval ställer du upp i?

Det blir en chansning för mig att göra det sista i Östersund, jag tror grenarna passar mig bättre där.

Vem, du eller vi runt omkring, önskar mest att du står i en 12:e final tror du?

Många tror ju att ja kommer vara med i en 12:e final, det fixar du lätt med din erfarenhet säger alla, men de är inte så lätt. Det gäller att ha den där hungern som man jämt hade förut, men den börjar ta slut för trucken nu tyvärr. Men jag vill ju själv se mig i en 12:e final självklart! Tror alla runt omkring vill de också.

Om jag inte missuppfattat allt så har du även blivit coach för Karin “Bobby” Nilsson. Hur ser hennes framtid ut om du får spå den?

Ja, de stämmer. Den ser lysande ut, hon är en riktig talang. Hon kommer gå långt. Det kommer att bli skoj att följa hennes utveckling i många år till då hon flyttat närmare mig, och då kan ju jag fortsätta coacha henne förhoppningsvis.

Om du fick chansen, skulle du ställa upp i WSM Master när den åldern faller in?

Ja, om den är på gång så vore det absolut en rolig grej att vara med på.

På tal om WSM, vilket år är ditt absoluta favoritår?

Alla de år då Big Z vunnit, han är ju min favorit. Gammal är äldst.

När du valde att börja med strongman, vilken var den största anledningen?

Anledningen till att jag började med strongman var en ren slump. De var en kompis här i Hofors faktiskt som är kusin med Göran Rosén som tog med mig på ett träningspass där vi körde de här specifika grenarna. Jag kommer ihåg att jag lyfte upp 120 kg stenen, så efter det var jag fast. Sen har det bara fortsatt.

Hur kommer det sej att du, som är så stor och stark, är så grymt snäll och ödmjuk?

Jag var väldigt stökig som ungdom så det vände väl när jag blev lite äldre, som tur är. Haha!

Hur lägger du upp din träning nu under säsongen?

Det blir ganska mycket grenträning, men kör även komplementövningar på gymmet som bänkpressar och knäböj. Det gäller att få in allt det på en vecka innan det börjar om igen. Men nu när man börjar bli äldre blir man lite latare, så ibland klämmer jag in böj samtidigt som jag kör grenar typ.

Hur lägger du upp din kost?

Äter typ var tredje timme beronde på hur jag jobbar, men ibland blir det ju ätartävlingar också. Har rekordet på vårat ställe i Hofors och äta upp “hofors backen”, det är en hamburgare som väger 1.5 kg på 13 minuter.

Du kallas ju för Hofors-trucken, men har det blivit några nya PB i marklyftet?

Japp, det smeknamnet är väl bra tycker jag. Nej, tyvärr har jag lite problem med ryggen nu, men inget allvarligt hoppas jag. Men det är nog dags för ett pers snart tycker jag. 350 kg raw och 370 kg med dräkt är fortfarande de bästa lyften jag har gjort hittills.

Vad skulle du säga är din största hemlighet för att orka hålla på så länge som du ändå hittills har gjort?

Det är nog alla fina vänner jag har runt omkring mig faktiskt. Jag tränar jämt med mycke yngre kompisar så de är väl de som motiverar mig hela tiden att fortsätta! Still going strong, men det har ju gått i vågor hela tiden nu på slutet måste jag erkänna. Men skam den som ger sig. Det gäller ju att lyssna på kroppen ibland oxå, är jag trött då vilar jag och äter bara.

Sen är säkert många av oss nyfikna, har du vunnit fler korv med bröd ätartävlingar sedan detta togs upp i MAXstyrka Radio?

Nej, ingen korvätartävling, men jag var med på en liten annan nu förra veckan som var att hålla ut en verktygslåda som vägde 10 kg. Den som stod längst fick ju den och givetvis var man ju på plats när det är tävling. Jag vann med tiden 2 min 38 sekunder, så ja fick den lådan som var värd 3000 kr. Det fanns ju gratis korv där också, så några sånna slank det ju ner också.

Vad ligger din vikt på idag?

För mycket, 160 kg ungefär.

Och längden, den är den samma?

Tror jag har krymp lite med åldern. 189 cm.

Vilken pusselbit skulle du säga är den viktigaste, styrkan eller erfarenheten?

Styrka kan man ha i väldigt tidig ålder medans erfarenheten kommer sen. Men en erfaren stark gubbe som mig då handlar det bara om pannben hur länge man orkar hålla på.

Vilka gymövningar skulle du rekommendera de som inte har smidig tillgång till ett strongmangym?

Träna mycket grepp och mycket marklyft, för de kan man träna på ett vanligt gym. Och det kommer man långt på sen när man hittar ett strongman gym.

Och när det kommer till grenarna, vilka är dina bästa och sämsta?

Mark och ok har ju varit av favoriterna länge och är väl fortfarande. Sämsta är säckarna att springa med. Gubben börjar bli långsam.

Jag frågar samma som jag frågade Jocke “Skägget” Gustavsson, vilka grenar skulle du vilja ha i en final för att gynna dej till 100%?

Jag är ju den som gillar tunga lyft utan spring så mycket. Så allt med max att göra skulle nog passa mig bra, som tex: mark för max, Apollon för max, truckpull och reps på tung sten. Det vore något det i en final. Gärna keg toss också då den gillas och är publikvänlig.

Skulle det räcka till en första plats?

Nej, men säkert till en mycket bättre placering än förra året.

Vem kommer peta Johannes från tronen, och när?

Tror att Johannes kommer ta det beslutet själv när han kliver av. Tror inte så länge han håller på och tävlar att det är någon som kan slå honom. Om han inte skulle skada sig i en final då finns det ju möjlighet för Martin eller Hansson att ta hans plats.  Men jag tror att Johannes är sugen på minst 10 raka vinster innan han ens börjar fundera på att göra något annat.

Slutligen, Stisses bästa grilltips för sommaren 2016?

Jag är ju inte den där grilltypen jag, men det är klart att om det blir någon grillning i sommar så blir det nog en hel gris kan jag tänka mig, för jag gillar ju mat som synes.

Tack för din tid och må väl så ses vi snart. 

Var så lite så. Är alltid kul att prata med dig kompis. Japp, vi ses snart. Ha de bäst!

Sen försvinner han bort för att välta tillbaka en lastbil med släp som råkat välta över på sidan. Han är allt för härlig, Hofors-trucken Stisse Bergqvist.

Share

Leave a Reply


*


Translate