MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
08

Att hålla koll

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Numera är det en återkommande del av mitt arbete att vara i Almedalen, något som jag tycker är väldigt roligt, och har en väldig arbetsnytta av. Eftersom det företag jag arbetar på har som affärsidé att sälja kunskap i både skriven och talad form så arrangerar vi över 30 seminarier under Almedalsveckan, väldigt inriktade på konkret nytta för de som kommer och lyssnar. Som arbetande åt en arrangör är det med andra ord ganska lätt att konkretisera faktiska arbetsuppgifter, seminarierna ska skapas och genomföras, kontakter med talare, samarbetspartners och kunder ska fungera, lokal och logistik ska hanteras, rollups och flaggor ska upp och ner och så vidare.

Den andra aspekten av Almedalen är betydligt mer omdiskuterad av en rad olika skäl, nämligen de olika sätten man kan ha nytta av att bara vara där, gå på seminarier, lyssna, lära sig, titta, träffa likasinnade, träffa de som absolut inte är likasinnade och i en del förekommande fall, mingla och dricka vin. För att få hjälp med sitt val, och det måste göras många val, det finns över 3 800 seminarier och händelser att välja på under veckan, så finns det en mängd appar, guider, förståsigpåaare som alla erbjuder sin hjälp. En del inom något speciellt branschområde, en del mer övergripande. De flesta väldigt bra, en del med suspekta motiv, och en del direkt dåliga. De flesta besökare och deltagare är dock överens om att den största fördelen är det som händer som är oväntat, människor du träffar som du inte hade en aning om, något ämne i samhällsdebatten du inte kände till berörde dig, någon tanke som väcks som du aldrig varit i närheten av förut. Man är med andra ord där för att utsätta sig för det oförutsägbara.

För att återigen roa min gode vän den långa farbrorn så ska jag nu göra min sedvanliga plötsliga, men tydliga överföring till träningsvärlden. Självfallet är gymmets primära funktion att träna. De flesta pass körs i en tidslucka i en annars upptagen dag, med arbete, barn och middagslagning på båda sidorna rent tidsmässigt, och då behöver den vara effektiv och fokuserad. Men nu och då är det bra att planera in att hänga en kväll på gymmet, utan att hela tiden är indelad i set och övningar. Om du tränar någorlunda seriöst är det för övrigt omöjligt att träna effektiv hur länge som helst, det orkar man inte. Precis som det är omöjligt att vara i Almedalen och effektivt gå från seminarium till seminarium precis hela dagarna. Men nyttan med att vara i en miljö där andra tränar, se olika utföranden, olika intensitetsnivåer och kanske till och med övningar du inte var bekant med har ett definitivt värde. Om du bara inte stör under själva passet, så är det både trevligt och möjligen lärorikt att prata med folk på plats, fråga om hur de gör, berätta om hur du gör och jämföra erfarenheter.

När man har tränat och är ganska trött är det dessutom rätt skönt att på plats sätta sig och ta en proteindrink med någon annan som också har gått för fullt i benpressen. Är det att träna? Nej, det är det inte, men nästa pass kan bli bättre, om du tar dig tid att utsätta dig för sånt du inte känner till nu och då. Varken proteinshakes eller rosévin gör någon nytta på egen hand, men kan faktiskt förstärka nyttan av det effektiva.

Share

Leave a Reply


*


Translate