MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
05

Formatet säger ingenting

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Alla som någon gång har tagit hem proteinpulver eller något gainerliknande till ett hushåll med folk utan kontakt med träningsvärlden har fått utstå den tröttsamma diskussionen om pulver. ”Ska du verkligen äta sånt där pulver?” eller min favorit, ”jag tycker inte om att du har sånt där här hemma”. Det märkliga är inte diskussionen om vad man bör eller inte bör peta i sig, det är en befogad diskussion som varje kost- och träningsintresserad person bör kunna ta, och dessutom ha glädje av att vända och vrida på. Nej, det tröttsamma är att det är just pulverformen som tycks vara problemet. Ytterst sällan kommer någon fråga om vad det är för en substans, det stannar vid ”sånt där pulver”. Det är klart, det finns pulver som inte är nyttigt och som man verkligen ska vara försiktig med. Kokain, vetemjöl, Oboy, nyponsoppa, florsocker och så vidare. Men kokain och vetemjöl är väl ändå inte jämförbart, säger då vän av ordning. Nej, det är just det, de har inget mer gemensamt än just pulverformen, vilket är helt ovidkommande.

I den vanliga läsekretsen är det här lite att slå in öppna dörrar, men jag ska använda det som en parallell till en annan företeelse som har börjat sprida sig. Det har kommit fler och fler appar där man på ett litet enklare sätt man lägga in egen text på egna bilder, och sålunda skapa någon hemmasnickrad variant på förmodad inspirerande eller kloka affischer. Lite grann som man kan göra på Snapchat, men mer pretentiöst. På Snapchat så finns ju i alla fall fördelen att skiten försvinner. Det är här parallellen från pulverdiskussionen vi känner så väl blir relevant. Formatet säger ingenting om kvaliteten på innehållet. Ett dåligt råd förblir ett dåligt råd även om man skriver det på en bild av en solnedgång. Det du skrek senast till träningskompis eller om du nu kallar dem klienter, blir varken sant eller klokt för att du skriver det över en bild på en örn eller ett lejon. Att ta i ordentligt när man tränar kan inte jämställas med krig, oavsett om du lägger påståendet att du kämpar till slutet på en bild av en viking eller en korsriddare. Den enda möjliga parallellen är att även de var tjuvar som tog sådant som inte var deras.

Visst finns det bra citat och bra bilder som kan kombineras för att förstärka effekten av budskapet. Nelson Mandelas ord om att lämna hatet i fängelset om han skulle bli fri på riktigt understryks onekligen av en bild på den öppna fängelsedörren, men om inte grundtanken hade varit sann så hade ingen bild i världen gjort någon skillnad. Det blir varken klokt eller tänkvärt av att ligga på en fin bild, precis som ett näringsämne varken blir nyttigt eller farlig av att malas ner till pulverform. Det är med påstådda klokskaper som med kosttillskott, det går inte att lita på burken, du måste tänka själv. Att det ändå finns så mycket skit på båda områden beror på att folk inte gör det.

Share

Leave a Reply


*


Translate