MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Det finns väldigt mycket klokt i Nalle Puh, och den som står ut med att lyssna på mig relativt ofta vet att jag nu och då citerar klokskaper från den lilla honingsstinne björnen.  Ett av de tydligaste dragen hos Nalle Puh är hans oförställda beundran för Uggla, som från Puhs horisont verkar oändligt klok. Bland Ugglas många beundransvärda egenskaper finns dock inte ödmjukhet, utan Puhs oreserverade beundran uppmuntras utan någon som helst nyansering.  Puh motiverar sin beundran för Uggla med att man måste beundra den som kan stava till tisdag, även om det inte blir rätt.

När man läser AA Milnes redogörelse så ligger det mycket nära till hands att tro att hela sjumilaskogen bara är en enda stor allegori för den moderna gymvärlden. Puhs kämpande med sin karaktär och längtan efter honing, tillsammans med den beundran han hyser för den han tror kan mer än honom själv är väldigt likt en vardaglig motionsgymmares strävan. För den som varit en del på gymmet är det varken svårt att hitta paralleller till den ängslige Nasse, tjurige Ior eller Kanin. Tiger måste helt enkelt vara crossfittare, någon annan förklaring till det ständiga studsandet finns inte. Men det tydligaste av allt är ändå PT:n Uggla.

Visserligen så är det som vilsen gymmare i början på sin träningskarriär lätt att komma lite vilse på gymmet. Precis som för Puh så kan tankar som verkar riktigt lovande inne i huvudet bli helt annorlunda när de kommer ut i handlingar på gymmet som andra kan se, och då är det lätt att vända sig till någon som ser ut att kunna stava till tisdag, eller för att lämna allegorin för ett ögonblick, kunna skriva träningsprogram. Att kunna skriva träningsprogram är nämligen något väldigt fint, och som oförställt beundras även om det inte blir rätt. Det är annars i mångt och mycket en rätt riskfri sysselsättning att skriva träningsprogram åt folk efter nyårslöften eller grillsomrar, eftersom fokus just är på skrivandet snarare än att det blir rätt.

För att veta om det blir rätt krävs det nämligen att det följs över en tid som oftast är längre än den tid karaktären räcker hos gymmaren, vår världs Puh. Det tar sällan så väldigt många veckor innan längtan efter honing och tupplurar tar över igen, och då spelar det faktiskt ingen roll om träningsprogrammet är rätt eller inte, det hinner helt enkelt inte få någon vidare effekt. Det går utmärkt att följa även ett bristfälligt program till att börja med, när du har hållit på så länge att det börjar få effekt kommer du så att så att säga ha lärt dig stava bättre själv, och kan rätta lite korrfel här och där. Om du inte har Puhs positiva läggning och ändå tycker att det är viktigt att det blir rätt, så är ett bra tips att titta på hur väl föremålet för din beundrans eget träningsprogram har funkat. När det gällde Uggla var det ju relativt enkelt, för utöver att kunna stava till tisdag utan att det nödvändigtvis blev rätt så kunde han också skriva sitt eget namn. ”Gugla”.

Share

Leave a Reply


*


Translate