MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Styrgruppen för Sveriges Starkaste Man består sedan ett år tillbaka av Sebastian Davidsson och David Nyström. Detta för att minimera risken för osämja mellan olika aktiva rörande hur tävlingarna ska vara utformade och vilka regler som ska tillämpas. Både Sebastian och David har stor erfarenhet både av SM-tävlingar och av internationella tävlingar samtidigt som ingen av dem är aktiva. Skulle Sebastian och David inte vara överens om något beslut så kommer nuvarande topp-3 i Sverige: Johannes Årsjö, Martin Forsmark och Joachim Gustavsson få rösta om det beslutet för sportens bästa.

I samband med årets final så hade styrgruppen möte och en sak som kom upp är frågan om vem som ska få åka på större internationella tävlingar. Beslut togs att på alla stora internationella tävlingar skicka den som visat att den för tillfället är bäst och då kan placera sig bäst i tävlingen i fråga, för sportens bästa. Det absolut mest rättvisa systemet utan att det blir favoriseringar och skitsnack är att gå efter turordningen på senaste SM, då är allt lättbegripligt och rättvist för alla inblandade. Så när erbjudande kommer så ska först Johannes tillfrågas. Om inte han kan Martin, sedan Joachim osv. Styrgruppen anser att detta system bör gälla på alla SM-tävlingar i vår sport, alltså även för -105 och -90 och för damer. Enda undantaget (som är ganska ovanligt) är när en enskild atlet gjort en fantastisk prestation och genom det får en personlig inbjudan utifrån det, exempel Johnny Hanssons insats på Giants Live Norrköping 2015.

För att ta reda på vem som är starkast så bör styrkan i hela kroppen testas. Detta kan se ut på många sätt och strongman är allt annat än standardiserat. För att göra det så rättvist som möjligt för att få fram den/de starkaste och för att följa de få riktlinjerna som finns på de stora internationella tävlingarna så kommer här vissa stadgar som gäller i tävlingarna för att utse Sveriges Starkaste Man:

• I kvalen samt finalen ska det vara minst sex grenar och i finalen helst sju grenar om det är genomförbart. Detta för att göra tävlingarna så rättvisa som möjligt.
• En tävling ska innehålla en gren som testar presstyrkan, och en gren som testar rygg/ben-styrkan, alltså någon typ av marklyft eller knäböj (om arrangören kan påvisa att det går att döma böjgrenen på ett bra och rättvist sätt).
• Grenarna som väljs i tävlingen måste ha förekommit på någon av de större tävlingarna de senaste fem åren. Dessa tävlingar är Världens Starkaste Man, Europas Starkaste Man, Arnold Strongman Classic och finalen i Strongman Champions League. Styrgruppen kommer att titta på helheten i grenvalet så att styrkan i hela kroppen testas.
• Blir det fler än tio tävlande på en kvaltävling så blir det en cut efter två grenar där de tio bästa får fortsätta. De två första grenarna ska då bestå av en rörlig gren och en statisk (press eller mark/böj) gren.
• Den sista anmälningsdagen för att tävla i kvalen är fyra veckor innan tävlingsstart, och grenarna blir officiella två månader innan tävlingen äger rum.

I övrigt gäller följande riktlinjer som är att se som en lägstanivå:

• Prispengar ska utdelas till topp-3 i varje kval, totalt minst 10 000 kr, och till samtliga deltagare i finalen, totalt minst 30 000 kr.
• Tävlingströjor ska finnas till alla tävlande och pokaler ska finnas till samtliga som klarat kvalcuten och till samtliga finalister.
• Alla kval och final ska filmas och läggas upp på Youtube efter respektive tävling.
• På finalen ska alla tävlande erbjudas boende i samband med finalen och även en bankett efter tävlingen.
• All information kring Sveriges Starkaste Man finns att läsa exklusivt på MAXstyrka.se först.

För Er som är intresserade av att arrangera ett kval eller final så vill styrgruppen nu ha in en intresseanmälan innehållande följande:

• Tid och plats.
• Ansvarig arrangör, fysisk eller juridisk person. Ansvarig arrangör får tävla.
• Lämpligt närliggande boende och eventuella kringarrangemang i området, ex. festival eller marknad.
• Ekonomiska förutsättningar, prispengar, boendekostnad med eventuell rabatt, eventuell bankett m.m.
• Eventuell mediaexponering och inspelning.
• Tävlingsledning, grenansvarig, domare och sekretariat. Nyckelfunktionerna skall vara namngivna.
• Planerade grenar, dels för tävlingen i sin helhet, och dels eventuella kvalgrenar, och genomförande av dessa. Detta ska endast vara ett förslag, det slutgiltiga grenvalet bestäms i samråd med styrgruppen.

Er intresseanmälan att arrangera ett kval eller finalen 2017 ska vara inskickad till info@maxstyrka.se senast den sista oktober, och arrangörer kommer att utses innan novembers utgång.

SM i stockpress arrangerades 2014 och 2015. I år har det inte blivit någon tävling men vi hoppas att det blir en nästa år! För Er som är intresserade av att arrangera denna tävling 2017 så skicka in en intresseanmälan till info@maxstyrka.se. Riktlinjerna där är:

• Stocken ska hålla gamla IFSA:s mått, alltså runt 30 cm i diameter.
• Till topp-3 ska det erbjudas minst 6000 kr i prispengar och pokaler.
• Tävlingströjor ska finnas till alla tävlande.

Vi hoppas på att Du tar chansen att hålla en SM-tävling! Så tveka inte och skicka in en intresseanmälan nu, är något oklart så hör av Dig till någon av oss. Både Sebastian och David kan vara behjälpliga med att ge tips och råd i samband med arrangerandet. David kan även förmedla kontakter.

För sportens bästa!

/Sebastian Davidsson och David Nyström

ssm3

Share

Leave a Reply


*


Translate